Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 5 ek cukor
- 2 dl olaj
- 0,5 dl olvasztott vaj
- 1,25 dl víz
- 1 cs sütőpor
- 37 dkg liszt
- 2 ek natúr kakaópor
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 citrom héja
- 1 kk vaníliakivonat
A díszítéshez:
- 15 dkg 70%-os étcsokoládé
- 10 dkg fehér csokoládé
- néhány csepp olaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből három evőkanál cukorral sűrű, krémes habot verünk. A maradék cukorral kikeverjük a sárgáját is, amíg szép vaníliaszínűvé nem válik. Akkor lassan adagolva, mintha majonézt készítenénk, hozzáadjuk az olajat. Ha az összes olajat felvette a tészta, akkor a vajat is belecsorgatjuk. Ezután a vizet is lassanként belekeverjük. Ekkor a keverék jelentősen visszalágyul, de ettől ne ijedjünk meg. Lassítsuk le teljesen a robotgépünket, és adjuk hozzá a tésztához a sütőporral elkevert lisztet. Ha teljesen egyneművé válik a massza, akkor óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is. Ez nem könnyű, hiszen a massza meglehetősen sűrű, de erre lesz szükségünk, hogy elérjük a megfelelő állagot, és a formázásunk is sikeres legyen. Ha végeztünk a művelettel, akkor kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felébe óvatosan beleszitáljuk a kakaóport és a kardamomot, a másik adagba pedig jöhet a citromhéj és a vanília.
Ezután következik a formázás. Egy olyan tortaformát válasszunk, ami a kuglófformához hasonlatos, csak laposabb. Ezt kivajazzuk és kilisztezzük. A világos tésztából a forma négy pontjára egyenletes távolságra teszünk 1-1 nagy kanálnyi adagot. Ezután a kakaós tésztából teszünk ezeknek a tetejére egy-egy nagy kanállal. Addig folytatjuk az adagolást, amíg a tésztánk el nem fogy. Az eredeti zebratortánál vagy ha nincs ilyen lyukas formánk, akkor a sütőedény közepére kezdjük el felváltva halmozni a kétféle színű tésztát. Fontos, hogy semmi mást nem kell vele csinálni, csupán hagyni, hogy magától elterüljön.
Ha a tésztáink elfogytak, előmelegített, 175 fokos sütőbe tesszük a süteményt, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
Ha a süteményünk elkészült, óvatosan kivesszük a formából, és rácson kihűtjük.
Ezután a csokoládékat külön-külön néhány csepp olajjal felolvasztjuk. A süteményre körkörösen rácsorgatjuk a kétféle csokoládét, hogy szép csíkos legyen az összhatás. Először az étcsokoládéval dolgozzunk, majd jöhet a fehér csokoládé, a végén pedig újra a sötétebb.
Ha elkészültünk a díszítéssel, tegyük a süteményt egy órára hűtőbe, hogy a csokoládé szépen rá tudjon dermedni.