Zebratorta (egy kicsit másként)

Gasztro

Zebratorta (egy kicsit másként)

A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más. 

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 2 dl olaj
  • 0,5 dl olvasztott vaj
  • 1,25 dl víz
  • 1 cs sütőpor
  • 37 dkg liszt
  • 2 ek natúr kakaópor
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 1 citrom héja
  • 1 kk vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • 15 dkg 70%-os étcsokoládé
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • néhány csepp olaj
 
Fotó: Antal Csilla

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből három evőkanál cukorral sűrű, krémes habot verünk. A maradék cukorral kikeverjük a sárgáját is, amíg szép vaníliaszínűvé nem válik. Akkor lassan adagolva, mintha majonézt készítenénk, hozzáadjuk az olajat. Ha az összes olajat felvette a tészta, akkor a vajat is belecsorgatjuk. Ezután a vizet is lassanként belekeverjük. Ekkor a keverék jelentősen visszalágyul, de ettől ne ijedjünk meg. Lassítsuk le teljesen a robotgépünket, és adjuk hozzá a tésztához a sütőporral elkevert lisztet. Ha teljesen egyneművé válik a massza, akkor óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is. Ez nem könnyű, hiszen a massza meglehetősen sűrű, de erre lesz szükségünk, hogy elérjük a megfelelő állagot, és a formázásunk is sikeres legyen. Ha végeztünk a művelettel, akkor kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felébe óvatosan beleszitáljuk a kakaóport és a kardamomot, a másik adagba pedig jöhet a citromhéj és a vanília.

Ezután következik a formázás. Egy olyan tortaformát válasszunk, ami a kuglófformához hasonlatos, csak laposabb. Ezt kivajazzuk és kilisztezzük. A világos tésztából a forma négy pontjára egyenletes távolságra teszünk 1-1 nagy kanálnyi adagot. Ezután a kakaós tésztából teszünk ezeknek a tetejére egy-egy nagy kanállal. Addig folytatjuk az adagolást, amíg a tésztánk el nem fogy. Az eredeti zebratortánál vagy ha nincs ilyen lyukas formánk, akkor a sütőedény közepére kezdjük el felváltva halmozni a kétféle színű tésztát. Fontos, hogy semmi mást nem kell vele csinálni, csupán hagyni, hogy magától elterüljön.

 
Fotó: Antal Csilla

Ha a tésztáink elfogytak, előmelegített, 175 fokos sütőbe tesszük a süteményt, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

Ha a süteményünk elkészült, óvatosan kivesszük a formából, és rácson kihűtjük.

Ezután a csokoládékat külön-külön néhány csepp olajjal felolvasztjuk. A süteményre körkörösen rácsorgatjuk a kétféle csokoládét, hogy szép csíkos legyen az összhatás. Először az étcsokoládéval dolgozzunk, majd jöhet a fehér csokoládé, a végén pedig újra a sötétebb.

Ha elkészültünk a díszítéssel, tegyük a süteményt egy órára hűtőbe, hogy a csokoládé szépen rá tudjon dermedni.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.