Zalai borítós

Gasztro

Zalai borítós

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 fej egyben savanyított káposzta
  • 20 dkg rizottórizs
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg füstölt császárszalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés

A szalonnát felaprítjuk, és lassú tűznél kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és megdinszteljük a kisült zsíron. Ezután átpirítjuk rajta a sertéshúst is, majd pedig a sűrített paradicsomot. Ezzel is tovább pirítjuk. Közben sóval és borssal, illetve fokhagymával ízesítjük. Szórunk rá egy kevés fűszerpaprikát is. A fejben savanyított káposzta nagy leveleiből nyolcat-tízet egészben leszedünk, a maradékot pedig nagyon vékony csíkokra vágjuk fel. A rizst sós vízben előfőzzük.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a tölteléket. A húsos alapot elkeverjük a felcsíkozott káposztával, a főtt rizzsel, majd pedig hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojásokat. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá sót, borsot, illetve egy csokor friss petrezselymet is beleaprítunk.

A sütéshez egy hosszúkás sütőformát kizsírozunk, és kibéleljük a savanyúkáposzta-levelekkel úgy, hogy túllógjanak a forma szélén. Ezután belekanalazzuk a húsos keveréket. A káposztaleveleket visszahajtjuk a tetejére, hogy befedjék a tölteléket. Kevés sertészsírt is teszünk még rá. 180 fokos sütőben pirulásig sütjük. Sütést követően hagyjuk kicsit hűlni, majd egy szép tálra borítjuk, és szeletelve tálaljuk.

Ajánljuk még:

Legősibb főfoglalkozásunkból ered a karácsonyi menü egyik főszereplője, a halászlé

A magyar konyha háromféle halászlécsoportot különböztet meg: a dunai, a tiszai és a balatoni halászlét – legnagyobb vizeink szerinti értelemszerű csoportosításban. Mindhárom ételfajta közös jellemzője, hogy három fő alapanyagból készülnek: halhúsból, hagymából és pirospaprikából. A különbség az elkészítés módjában és a tálalás jellegzetességeiben rejlik.