Zalai borítós
Olvasási idő: 1 perc

Zalai borítós

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 fej egyben savanyított káposzta
  • 20 dkg rizottórizs
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg füstölt császárszalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés

A szalonnát felaprítjuk, és lassú tűznél kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és megdinszteljük a kisült zsíron. Ezután átpirítjuk rajta a sertéshúst is, majd pedig a sűrített paradicsomot. Ezzel is tovább pirítjuk. Közben sóval és borssal, illetve fokhagymával ízesítjük. Szórunk rá egy kevés fűszerpaprikát is. A fejben savanyított káposzta nagy leveleiből nyolcat-tízet egészben leszedünk, a maradékot pedig nagyon vékony csíkokra vágjuk fel. A rizst sós vízben előfőzzük.

Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a tölteléket. A húsos alapot elkeverjük a felcsíkozott káposztával, a főtt rizzsel, majd pedig hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojásokat. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá sót, borsot, illetve egy csokor friss petrezselymet is beleaprítunk.

A sütéshez egy hosszúkás sütőformát kizsírozunk, és kibéleljük a savanyúkáposzta-levelekkel úgy, hogy túllógjanak a forma szélén. Ezután belekanalazzuk a húsos keveréket. A káposztaleveleket visszahajtjuk a tetejére, hogy befedjék a tölteléket. Kevés sertészsírt is teszünk még rá. 180 fokos sütőben pirulásig sütjük. Sütést követően hagyjuk kicsit hűlni, majd egy szép tálra borítjuk, és szeletelve tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Citromos crème brûlée
Halmos Monika | 2025. június 17

Citromos crème brûlée

Halmos Monika receptje