Hozzávalók
- 1 fej egyben savanyított káposzta
- 20 dkg rizottórizs
- 80 dkg darált sertéshús
- 20 dkg füstölt császárszalonna
- 1 ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk fűszerpaprika
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1,5 dl tejszín
- 4 db tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
Elkészítés
A szalonnát felaprítjuk, és lassú tűznél kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, és megdinszteljük a kisült zsíron. Ezután átpirítjuk rajta a sertéshúst is, majd pedig a sűrített paradicsomot. Ezzel is tovább pirítjuk. Közben sóval és borssal, illetve fokhagymával ízesítjük. Szórunk rá egy kevés fűszerpaprikát is. A fejben savanyított káposzta nagy leveleiből nyolcat-tízet egészben leszedünk, a maradékot pedig nagyon vékony csíkokra vágjuk fel. A rizst sós vízben előfőzzük.
Ha mindennel elkészültünk, összeállítjuk a tölteléket. A húsos alapot elkeverjük a felcsíkozott káposztával, a főtt rizzsel, majd pedig hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojásokat. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá sót, borsot, illetve egy csokor friss petrezselymet is beleaprítunk.
A sütéshez egy hosszúkás sütőformát kizsírozunk, és kibéleljük a savanyúkáposzta-levelekkel úgy, hogy túllógjanak a forma szélén. Ezután belekanalazzuk a húsos keveréket. A káposztaleveleket visszahajtjuk a tetejére, hogy befedjék a tölteléket. Kevés sertészsírt is teszünk még rá. 180 fokos sütőben pirulásig sütjük. Sütést követően hagyjuk kicsit hűlni, majd egy szép tálra borítjuk, és szeletelve tálaljuk.
Ajánljuk még: