Vesevelő

Gasztro

Vesevelő

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésvese
  • 50 dkg sertésvelő
  • 1 ek. sertészsír
  • 1,5 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 erezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • fél zöldpaprika
  • fél hegyes erős paprika
  • 1 kk. fűszerpaprika

 

Elkészítés

A veséket nagyon alaposan megtisztítjuk. Félbe vágjuk őket, kivágjuk a fehér belső részeket, az ereket és inakat is. (Az a legbiztosabb, ha megkérjük a hentesünket, hogy tisztítsa meg nekünk, mert nem kellemes munka.). A hagymát viszonylag vastag fél karikákra vágjuk (nem kell túlságosan felaprítani, úgy lesz finom, ha érezzük majd a kész ételben a hagymadarabokat), bő zsiradékon megdinszteljük, és közben beleszórjuk a felaprított zöldpaprikát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott vesét, amelyet pár percig pirítunk. Ha kifehéredett, akkor öntünk alá egy kevés vizet.

Mindig csak apránként pótoljuk az elpárolgott folyadékot, hogy a végére jó sűrű szaftot kapjunk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. Nagyon jól áll neki a füstölt fűszerpaprika. Kb. 40 perc alatt puhára fő a vese, és akkor jöhet rá a velő.

Közben a velőről a durva hártyákat leszedjük. Ha a vese már puha, akkor hozzáadjuk a velőt, és óvatosan elkeverjük. Ezután már csak tíz percig főzzük és azon nyomban forrón tálaljuk. Savanyú uborkával és friss fehérkenyérrel nagyon finom.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.