Valódi gyümölcstorta – vendégségbe is viheted!

Gasztro

Valódi gyümölcstorta – vendégségbe is viheted!

Mit szólnál, ha egy egészséges, mindenmentes tortával köszöntenéd az ünnepeltet? Amikor azon agyalsz, mit vigyél ajándékba, akkor jusson eszedbe: gyümölcsöt ajándékozni jó dolog. Ha van gyümölcsöt termő kerted, gazdag vagy. Oszd meg ezt a gazdagságot azokkal, akiket szeretsz!

Nekem is gond olykor, mit vigyek ajándékba. Egy idő után az embernek mindene megvan, tárgyakat nem ajándékozunk. Kivételes alkalmakra, kerek születésnapra torta dukál. És itt a bökkenő: van, aki nem ehet cukrot. Más meg gluténérzékeny vagy éppen tartózkodnia kell a tej minden formájától.

A közösségi oldalakat lehet szidni, de olykor szuper ötleteket is találhatunk ott. Egymástól tanulni nem szégyen, sőt. Egy fáradt estén ott láttam meg egy orosz hölgy gyümölcsökből komponált tortáját. Máris tudtam, hogy ez az: ilyeneket én is fogok csinálni! Éppen hivatalosak voltunk egy többszörös születésnapi összejövetelre, ahová pontosan egy ilyen meglepetés illett.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Már csak fejben kellett összerakni, miből, hogyan fog elkészülni. És milyen módon fogom elszállítani a tett, vagyis az ünneplés helyszínére. Mert ilyen tortával felülni a buszra vagy a vonatra nem olyan egyszerű!

A kiválasztott tortás tálat zsenge szőlőlevelekkel borítottam, erre került a torta teste.

Ezt egy méretes görögdinnyéből faragtam ki. Különösebben nem is kell faragni: a dinnyét félbe vagy három részbe vágni, attól függően, hány emeletes tortát szeretnénk készíteni. A darabokat korong alakúra formázzuk, ehhez sablonnak jól jöhet egy-egy tányér.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A torta elemeit egymásra rakjuk a tálon, és hurkapálcikával vagy bambuszpálcával egymáshoz rögzítjük, hogy ne csússzanak el. Ahová a „gyümölcsözön” kerül, ott egy kis mélyedést vágunk a tortába, és máris kezdődhet a művészi munka: a gyümölcsöket fogpiszkálóra szúrva szépen elrendezzünk.

Legalább 3-4 féle gyümölccsel érdemes tervezni. 

Kerülhetnek közé menta- vagy citromillatú muskátli levelek, esetleg ehető virágok, de csakis olyan növényi részek, amelyek 100%-ban fogyaszthatók!

A világos színű, könnyen oxidálódó gyümölcsöket mártsuk citromlébe, hogy ne barnuljanak meg.

Barackból, almából, mangóból szeleteket is vághatunk, amelyekből különféle formákat szúrhatunk ki a kekszkiszúrókkal. Ezeket is fogpiszkálóval rögzítsük. A leeső gyümölcsöket gyűjtsük egy tálba: készülhet belőle gyümölcssaláta, lehet gyümölcsleves alapja, vagy csak úgy elnassolgathatjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vaskos dinnyehéjat vékonyan lehámoztam, és kandírozott dinnyehéj készült belőle – ami jó lesz majd egy desszerthez, vagy egy másik torta dekorációjához.

A tortának jelentős súlya van: ha elvisszük valahová, előre gondoljuk át, hogyan fogjuk szállítani, és a folyamatos hűtéséről is gondoskodjunk.

Elárulom, hogy nagy sikert aratott, kicsit szégyelltem is, hogy a tűzijátékos fő torta csak az árnyéka volt a gyümölcstortának. Azonnal nekiláttak a vendégek szétszedni, a pálcikára tűzött gyümölcsök könnyen fogyaszthatók. A tortához meg csak egy nagy kés kell, és lehet szeletelni.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A következő valódi gyümölcstorta pedig már tervben van, mert ezen a nyáron ilyen tortákkal fogom meglepni a számomra kedveseket. Egészségesen, bőségben fogunk ünnepelni!

Ajánljuk még:

Mi kell ahhoz, hogy egy induló étterem 14 hónapnál hosszabb ideig üzemeljen?

A fiatal generáció világviszonylatban átlagosan 13,7 órát tölt vendéglátóipari egységben. Magyarországon él Európa legtúlsúlyosabb lakossága. Egy ma nyitó étterem átlagosan 14 hónapig üzemel. A jövő vezetői képessége az önismeret. – Ilyen és hasonlóan elgondolkodtató kulcsmondatok hangzottak el a METRO Fenntartható Gasztronómiai Fórumán. Kiváló szakemberek előadásaival, gondolatébresztő beszélgetésekkel, inspiráló eredményeket elismerő díjátadóval és fenntartható fogásokkal látta vendégül az érdeklődőket a METRO budaörsi Gasztroakadémiáján.