Vajas pogácsa

Gasztro

Vajas pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 35 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 35 dkg tejföl
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg kemény érett sajt

Elkészítés:

Tovább olvasok

A tejfölt egy kicsit meglangyosítjuk, és kevés cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt. A vajból 16-17 dkg-ot elmorzsolunk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, majd pedig az élesztős tejföllel együtt összegyúrjuk. A tésztának nem szabad túl lágynak lennie, mert akkor hajtogatás után szétszakadhatnak a rétegek. Ha már szép simára összeállt a tésztánk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd hagyjuk, hogy kétszeresére dagadjon. Ezután egy alaposan belisztezett deszkán fél centiméter vékonyságúra nyújtjuk, megkenjük a maradék felolvasztott vajjal, majd összehajtogatjuk. A tetejét kétharmad részig lehajtjuk, majd az alsó maradék egyharmadot felhajtjuk rá. A hosszúkás, téglalap alakú tésztánk jobb felét felhajtjuk  kétharmadig, a maradék egyharmad részt pedig ráhajtjuk. Közben minden hajtásnál megkenjük a tésztát a felolvasztott vajjal. Ezután legalább egy órára tegyük be a hűtőbe, hogy a vaj kellőképpen vissza tudjon dermedni, és ne csússzanak szét a rétegek.

Ha letelt a kelesztési idő, ismét lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ekkor már óvatosan dolgozzunk vele, nehogy kinyomjuk belőle a levegőt. A tetejét rácsozzuk be egy éles, vékony pengéjű késsel, majd szaggassunk belőle közepes méretű pogácsákat. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és hagyjuk még kelni kb. 15 percig. Végül mindegyik pogácsa tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 °C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

 

Már követem az oldalt

X