Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 1 tojás
- langyos víz
- 1 kávéskanál só
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 1 kg magozott meggy
- 2 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
A tetejére:
- tej
- tejföl
Elkészítés
A liszthez egy tojást, egy kávéskanál sót és annyi langyos vizet adunk, hogy félkemény tésztát tudjunk dagasztani. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd két cipóra osztjuk, és lisztezett nyújtódeszkán egyenként még tovább, szép simára gyúrjuk. Ezután letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A magozott meggyet megcukrozzuk, és hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Ha befőttből készítjük, akkor csak kicsöpögtetjük a gyümölcsöt. A túrót ízlés szerint megcukrozzuk, majd a két tojássárgájával és a vaníliás cukorral kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan, kanalanként a túrós masszába forgatjuk.
Miután a rétestészta pihent, az egyik darabot egy terítőn finom mozdulatokkal elkezdjük kihúzni. Mindig a széleinél fogva, kifele húzzuk, és vigyázzunk, hogy lehetőleg ne szakadjon el! Amikor már elérte a terítő méretét, akkor a megmaradt, vastagabb széleket egy éles késsel levágjuk és félretesszük.
A túrós tölteléknek nagyjából a felével megszórjuk a tésztát, majd az édesített meggyet is ráhalmozzuk. Két oldalról a terítő segítségével, laza mozdulatokkal, hogy levegős legyen a tészta, feltekerjük a rétest. Olyan hosszú darabokra vágjuk, hogy beleférjen a kiolajozott vagy kivajazott tepsibe. A tetejét kevés tejjel meglocsoljuk és kis tejföllel is megkenjük, hogy ropogósra süljön.
A másik cipóval ugyanígy járunk el. A levágott széleket összegyúrjuk, pihentetjük, majd abból is rétest nyújtunk. Célszerű mindkét töltelékből hagyni egy keveset, hogy ebbe a tésztába is maradjon.
Forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük a tekercseket.
Ajánljuk még: