A stájer konyha tormalevese frissen reszelt tormával készül, pirított zsemlekockák billegnek a tetején. A frank tormaleves selymes krémsajtos, és sonkaszeletektől gazdag. Az észak-német konyha tormalevese nyers tormából készül, burgonya adja meg a testét, és olykor füstölt lazaccal kerül az asztalra. Tormalevesből tehát nincs hiány, ha a népek tormaleves-kínálatát böngésszük át.
Nálunk sok éve került az étlapra a tormaleves. Egyszer egy szép reggelen egy nemzetközi szakácsbemutatóra igyekeztem. Útközben arról olvastam, hogy H. C. Andersen egyik még nem publikált művét, a Tormalevest mutatják be születésének 200. évfordulója alkalmából, valahol Európában. A darab egy mesére épült, amelynek eredeti címe Az elcserélt cégtáblák volt. A történet szerint a mesebeli városkában a szélvihar összecseréli a cégtáblákat is, ez okozza a mókás galibát.
„A vendéglős étlapja, amely vaskeretben függött az ajtón, a színház kapuján talált új szállást, amit bizony addig kevesen nyitogattak. Jaj de nagyszerű előadást hirdetett: "Tormaleves, töltött káposzta." Erre bezzeg tódult a nép a színházba!”
Amikor olvastam az előadás hírét, még nem is sejtettem, hogy aznap egy éppen egy különleges tormalevest lesz alkalmam megkóstolni. Mivel a leves mindannyiunk ínyére való volt, így a receptet is magammal vittem, hogy alkalomadtán elkészítsem. A leveshez mindig hozzátartozik a mese is!
Tormaleves főtt fürjtojással
Hozzávalók
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 8 dl sonkalé
- 25 dkg főtt sonka
- 1 evőkanál ételízesítő por
- 2-3 babérlevél
- őrölt bors
- 2 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál ecetes torma
- 8 db fürjtojás
A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon megfonnyasztjuk. Ráhintjük a lisztet, majd, ha világosra pirult, szüntelen kevergetés mellett a sonkalével felöntjük. Beledobjuk a babérleveleket, a kockára vágott sonkát. Őrölt borssal, ételízesítő porral fűszerezzük, és 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve belecsorgatjuk a tejfölt, az ecetes tormával pikánsra ízesítjük. Végül finomra aprított petrezselyemmel és keményre főtt, félbevágott fürjtojásokkal gazdagítjuk. Friss kenyérrel, azon melegében tálaljuk.
Nyitóképünk: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: