Tonhalas tészta sült kelbimbóval

Gasztro

Tonhalas tészta sült kelbimbóval

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 35 dkg tonhal
  • 30 dkg kelbimbó
  • 15 dkg sonka vagy húsos szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg spagetti

Elkészítés

A kelbimbót egy tepsiben elterítjük. Megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és elkeverjük aprított sonkával, valamint fokhagymával. Betesszük a sütőbe 180 fokra sülni addig, amíg nem kezd el szinte feketedni kívülről a kelbimbó, mert akkor lesz belül krémes és édes.

A tonhalat felcsíkozzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk. Tehetünk rá egy kevés szalonnát és aprított fokhagymát is. Amikor megsült a hal, ízlés szerint sózzuk és hozzáadjuk a tejszínt. Amíg a tejszínnel beforraljuk, aprítsunk petrezselymet és adjuk az ételhez. Ha készen van a ragu, tegyük félre. Forraljunk sós vizet, és főzzük ki a tésztát. Amikor a tészta készen van, a levéből egy merőkanálnyit tegyünk a raguhoz, forraljuk fel, majd a megfőtt tésztát egyből keverjük a raguhoz. Sült kelbimbóval tálaljuk.

Ajánljuk még:

Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben

Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.