Érdemes a töltött almákkal gazdagítani a nyár végi, de az őszi és téli étlapot is! És aki már töltötte hússalátával, gyümölcsökkel, diókrémmel, tejberizzsel, köleskásával vagy aszalt gyümölccsel, párolta-sütötte citrommal, annak elárulom azt is, hogy létezik kerámia almasütő is! Ebben az egyszerű kis cserép-kupolában teamécses lángja süti meg a megtöltött almát. Ehhez kell némi idő, de közben hangulatos a fény-játék, és isteniek az illatok.
Csirkehússal töltött alma
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 8 db kisebb alma
- 20 dkg levesben főtt csirkehús
- 10 dkg trappista sajt
- 1 színes, húsos zöldpaprika
- 4 dkg vaj,
- só és őrölt bors
- petrezselyem
Elkészítés
Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, a húsát karalábévájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst, a kicsumázott paprikát, és a sajtot apróra összevagdaljuk, elkeverjük az alma belével, sóval, borssal fűszerezzük. A húsos tölteléket az almák üregébe töltjük, a levágott kalapokat rátesszük. Az almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejükre borsónyi vajat morzsolunk, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15–20 perc). Akkor jó, ha a héja megrepedezik. Melegen előételként, vagy könnyű vacsoraként kínáljuk.
Kedvenc töltött almánk
Hozzávalók
- 4 kisebb alma
- 4 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál mazsola
- 2 evőkanál csíkokra vágott mandula
- csipetnyi fahéj
- 2 dkg vaj
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, a magházat a közepéből kimetsszük. A lekvárt, a mazsolát, a mandulát és a fahéjat összekeverjük, és az almákba töltjük, a magház helyére egy kiskanál segítségével. Egy tűzálló tálat vékonyan kivajazunk, az almákat beleállítgatjuk. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 percig sütjük. Amíg sül, készíthetünk főzés nélkül készíthető vaníliás pudingot, és azzal önthetjük körül a töltött almákat.
Köleskásával töltött alma
Hozzávalók
- 20 dkg köles
- 4 dl tej
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg mazsola
- 4 szép nagy alma
- 1 evőkanál citromlé
- a tálaláshoz: 10 dkg ribizlilekvár
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kölest folyó víz alatt leöblítjük, majd a mézzel ízesített tejben, lassú tűzön puhára főzzük. Ha a köles megpuhult, hozzáadjuk a mazsolát és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Az almák tetejéről egy szeletet levágunk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag faluk maradjon. Citromlével ízesített vízben 2-3 percig főzzük, lecsepegtetjük. Az almákat a mézes-mazsolás köleskásával megtöltjük, rátesszük a „kalapokat” és higított ribizlilekvárral máris tálaljuk. Készítsük elő, a hűtőben várhatja sorát! Ha itt az ideje, ripsz-ropsz összeállíthatjuk. Természetesen másféle, piros színű, pikáns lekvárral is kitűnő!
Áfonyával töltött alma
Hozzávalók
- 4 szép alma
- 1 citrom
- 3 dl félédes vörösbor
- fahéj
- 1 evőkanál méz
- 15 dkg aszalt áfonya
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
Az áfonyát beáztatjuk. Az almák tetejéről egy szeletet levágunk, a közepét pedig kivájjuk úgy, hogy kb. kisujjnyi vastag fala maradjon. Máris citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljon. A bort a fahéjjal meg a mézzel felforraljuk, beledobjuk az almákat, és lassan gyöngyözve kb. 2 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük. A szépen meghízott áfonyával megtöltjük, a „kalapját” ráhelyezzük. A visszamaradt fűszeres borból fél dl-t kimérünk, a maradék áfonyát beleszórjuk, simára turmixoljuk. A megtöltött almákat kistányérra állítjuk, az áfonyás mártással körülöntjük.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: