Tökmagos napraforgókalács

Gasztro

Tökmagos napraforgókalács

 

Hozzávalók:

Tészta

  • kb. 5 dl tej
  • 2-3 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 65-70 dkg liszt
  • 10-15 dkg puha vaj
  • 1/2 dl olaj
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 3-4 marék tökmag
  • 3 ek porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 vaníliarúd

  • 1 tojás a kenéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az élesztőt és egy kanál cukrot, majd hagyjuk, hogy felfusson. Közben a vajat eldörzsöljük a liszttel. Ha az élesztő már habos, elkeverjük benne a tojássárgákat, és az egészet a liszthez adjuk. A maradék cukrot is beletesszük, majd bedagasztjuk a tésztát.

A liszttel óvatosan bánjunk, először inkább kevesebbel kezdjük a dagasztást, később pedig még adjunk a tésztához, ha szükséges. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Amikor már szép sima, levegős, hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta teljesen felveszi a zsiradékot. Ezután langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tökmagot kávédarálón ledaráljuk, majd elkeverjük a porcukorral. A vajat felolvasztjuk, és belekaparjuk a vanília illatos magjait.

Miután a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.

A hat nagyobb cipóból ötöt korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapos tányér, illetve 2-3 mm vastagságúak.

Ugyanígy járunk el az öt kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a vajjal, és megszórjuk a cukros tökmaggal. Kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz.

Ezután egy éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat.

A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal és megszórjuk a töltelékkel.

Ezeket a korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek a kihajtott szirmok. A megmaradt üres helyre, a közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük magvakkal.

Végül hagyjuk kelni kicsit a tésztát, és mielőtt a sütőbe tennénk, megkenjük kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon készre sütjük.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Ne csak lelkesen etessük a madarakat télen, hanem megfontoltan is!

A kert vagy akár az erkély egyik legkedveltebb téli dísze a madáretető. Saját kezűleg is barkácsolhatunk, útmutatót bőven találni az interneten az elkészítéséhez. Ha nincs rá időnk, vagy kétbalkezesnek gondoljuk magunkat, a barkácsáruházakban, bevásárlóközpontokban készen is vásárolhatunk egyet. Mielőtt azonban belekezdenénk a madarak téli etetésébe, fontos megismernünk egy-két szabályt, különben a segítőkészség és jó szándék könnyen többet árthat, mint gondolnánk.