Hozzávalók:
Tészta
- kb. 5 dl tej
- 2-3 ek cukor
- 5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 65-70 dkg liszt
- 10-15 dkg puha vaj
- 1/2 dl olaj
- csipetnyi só
Töltelék:
- 3-4 marék tökmag
- 3 ek porcukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 vaníliarúd
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet, elkeverjük benne az élesztőt és egy kanál cukrot, majd hagyjuk, hogy felfusson. Közben a vajat eldörzsöljük a liszttel. Ha az élesztő már habos, elkeverjük benne a tojássárgákat, és az egészet a liszthez adjuk. A maradék cukrot is beletesszük, majd bedagasztjuk a tésztát.
A liszttel óvatosan bánjunk, először inkább kevesebbel kezdjük a dagasztást, később pedig még adjunk a tésztához, ha szükséges. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Amikor már szép sima, levegős, hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta teljesen felveszi a zsiradékot. Ezután langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tökmagot kávédarálón ledaráljuk, majd elkeverjük a porcukorral. A vajat felolvasztjuk, és belekaparjuk a vanília illatos magjait.
Miután a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
A hat nagyobb cipóból ötöt korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapos tányér, illetve 2-3 mm vastagságúak.
Ugyanígy járunk el az öt kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a vajjal, és megszórjuk a cukros tökmaggal. Kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz.
Ezután egy éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat.
A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal és megszórjuk a töltelékkel.
Ezeket a korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek a kihajtott szirmok. A megmaradt üres helyre, a közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük magvakkal.
Végül hagyjuk kelni kicsit a tésztát, és mielőtt a sütőbe tennénk, megkenjük kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon készre sütjük.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: