Hozzávalók
A nokedlihez:
- 2 tojás
- 3 marék liszt
- kb. 1 dl víz
- 1 tk só
Az összeállításhoz:
- 10 db tojás
- 1 kk só
- 10 dkg szalonna
Az öntött salátához:
- 2 fej saláta
- 5 dkg szalonna
- 3 ek. cukor
- 1 kk só
- 1,5 dl ecet (3 százalékos)
Elkészítés
A szalonnát feldaraboljuk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ha már ropogósra sült, egy szűrőkanállal kiszedjük a pörcöket.
A lisztet egy tálban elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, és hozzáadjuk a vizet. A liszttől is függ, hogy mennyi nedvességet vesz fel. A lényeg, hogy sűrű, nokedlitészta-állagú legyen. Egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni, és szórunk bele egy evőkanál sót is. Ha felforrt, kiszaggatjuk a nokedliket.
Amikor feljöttek a víz tetejére, közvetlenül a szalonna kisütött zsírjára szedjük rá. Megforgatjuk, majd azonnal ráöntjük a 10 tojást, melyet előtte villával kissé felverünk. Ekkor egészen alacsony fokozaton addig kevergetjük, amíg a tojás egy kissé behúz, de még nem kezd el rásülni a nokedlira. Az a lényeg, hogy nagyon jó krémes maradjon az egész.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk a sült szalonnadarabokkal.
A salátához jól megmossuk a leveleket. Ezután a szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük belőle a szalonnapörcöket. A zsírba beleszórjuk a cukrot és a sót. Addig keverjük, amíg a cukor kissé karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az ecetet, és elkeverjük, majd beletesszük a megmosott, még vizes salátaleveleket, picit megforgatjuk benne, és azonnal tálaljuk, hogy minél kevésbé essen össze!