Hozzávalók
Piskóta:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 4 ek liszt
- 2 ek natúr kakaópor
Tejszínes túrókrém:
- 25 dkg túró
- 2 dl zsíros tejszín
- 4 ek cukor
- fél citrom leve és héja
- 2 dkg instant zselatin
- Bogyós gyümölcsök ízlés szerint
- A tálaláshoz vaníliás porcukor
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjékből a cukorral krémes habot verünk. Ezután lassú fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és a sárgájákat egyenként hozzáadjuk a habhoz. Ezután óvatos mozdulatokkal, kézzel forgatjuk bele a lisztet és a kakaót a masszába.
Egy 22 centiméteres tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk és vékonyan lisztezzük. Ezután óvatosan beleöntjük a tésztát, és 170 fokon, légkeverésen kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
Amíg sül a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. A tejszínt jól behűtjük, majd felverjük. Közben a zselatint is hozzáadjuk. A túrót áttörjük, és belekeverjük a cukrot. Aki édesebben szereti, többet is rakhat bele. Citromlével és citromhéjjal is ízesítjük. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
A kihűtött piskótánk felső 1/3-ád levágjuk. Az alsó részből kiszedjük a belsejét. (Ezt a puha belső részt egy kis lekvárral odaadhatjuk a gyerekeknek, amíg a süteményünk el nem készül.)
Fotó: Antal Csilla
Ezután a krém felét beletöltjük a piskóta kivájt belsejébe. Rászórjuk a gyümölcsöket egy rétegben, majd befedjük a maradék krémmel. Ezután visszahelyezzük a piskóta tetejét, és legalább két órára hűtőbe tesszük a süteményt. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral.
Fotó: Antal Csilla
Természetesen hagyományos módon is megtölthetjük úgy, hogy kettévágjuk a piskótát, de ilyen módon izgalmasabb lesz a formája is.
Ajánljuk még: