Téged is elvarázsolnak ezek édesen savanykás apró, piros bogyók?

Gasztro

Téged is elvarázsolnak ezek édesen savanykás apró, piros bogyók?

Ribizli vagy ribiszke – nevezzük bárhogyan is – kedves név az apró fürtökben csüngő piros vagy éppen aranyszínű bogyóknak. Régen egyetlen kertből sem hiányozhatott. Nyár derekán a kedvenc uzsonnánk a porcukorral dúsan meghintett, előtte persze jól behűtött piros ribiszke volt. Még jobban szerettük, ha a dédi bársonyosan lágy vaníliakrémet főzött, beleforgatta a tojáshabot, aztán a lecukrozott ribizlit is. Ezen kívül még számtalan módon használhatjuk fel, készülhet belőle lekvár, szörp, bor, és akár a főételben, a desszertben is megállja a helyét. Legalábbis mi nagyon szeretjük.

Kacsamell ribizlis lilakáposztával, mákos nudlival

Hozzávalók

  • 2 szép kacsamell
  • 2-3 evőkanál kacsazsír
  • őrölt bors
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 dl száraz vörösbor

A párolt káposztához:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors és kömény
  • 2-2 evőkanál cukor és borecet
  • 20 dkg ribizli

A mákos nudlihoz:

  • 25 dkg burgonya
  • 15-20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg darált mák

 

Tovább olvasok

Kacsamell ribizlis lilakáposztával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A kacsamell bőrét sűrűn bevagdaljuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük. A felforrósított kacsazsíros körös-körül megpirítjuk, azután a vöröshagymával együtt tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a vörösbort, lefedjük és előmelegítet sütőben 220 fokon 30-35 perc alatt megsütjük, közben saját szaftjával egyszer-egyszer megöntözzük. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve a bőrét ropogósra sütjük.

A lilakáposztát legyaluljuk, vagy nagyon vékony szálakra aprítjuk. Megsózzuk, majd néhány percnyi pihentetés után kézzel összetörjük, kinyomkodjuk. Az olajon kevergetve megpároljuk.  Őrölt borssal, köménnyel, cukorral ízesítjük, majd a tűzről levéve hozzávegyítjük a ribizlivel és egy csöppnyi borecettel pikánsra ízesítjük.

A mákos nudlihoz a megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Ha kihűlt, a vaj felével, az egész tojással, a darált mákkal és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A hagyományos nudlihoz hasonlóan kisodorjuk, és forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, és a maradék vajon megforgatjuk.

A ropogósra sült kacsamellet felszeleteljük, a ribizlis lilakáposztával és a mákos nudlival tálaljuk.

Ribizlis borjúragu pirított édesburgonyával

Hozzávalók

  • 60 dkg borjúcomb
  • 5 dkg vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 15 dkg ribizli
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 60 dkg édesburgonya
  • köménymag
  • olívaolaj

Ribizlis borjúragu pirított édesburgonyával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés 

A húst csíkokra vágjuk és a felaprított hagymával együtt a vajon fehéredésig sütjük. Megsózzuk, ételízesítő porral és őrölt borssal ízesítjük, majd saját levében – olykor egy kis bort aláöntve – puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a ribizlit, a mézet, majd meghintjük a rizsliszttel és átforraljuk. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, héjastul 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, megsózzuk, meghintjük köménymaggal, megspricceljük olívaolajjal. Lefedjük, és forró sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A ribizlis borjúraguval kínáljuk.

Ribizlis álom muffin

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 10 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg ribizli
  • a formához: vaj
  • darált dió

A tetejére:

  • 12 kis fürt ribizli
  • 5-6 dkg cukor

Ribizlis álom muffin – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tojást habosra verjük. Hozzáadjuk a villával összetört túrót, a vaníliás cukrot, a cukrot, s ha jól összedolgoztuk, belecsorgatjuk a tejet. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül óvatosan beleforgatjuk a leszemzett ribizlit. A muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük, darált dióval behintjük, majd a masszát belekanalazzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, cukorba forgatott ribizlifürtökkel díszítjük.

Ajánljuk még:

Terítéken a méhbalzsam

A méhbalzsam lángvörös, borzas virágai a fűszer- vagy a virágoskert ékességei. Rendkívül pikáns, erős aromája egyeseket a kakukkfűre, másokat a mentára emlékeztet. Ismerjük meg közelebbről!