Kacsamell ribizlis lilakáposztával, mákos nudlival
Hozzávalók
- 2 szép kacsamell
- só
- 2-3 evőkanál kacsazsír
- őrölt bors
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 dl száraz vörösbor
A párolt káposztához:
- 1 kg lilakáposzta
- 3 evőkanál olaj
- só, őrölt bors és kömény
- 2-2 evőkanál cukor és borecet
- 20 dkg ribizli
A mákos nudlihoz:
- 25 dkg burgonya
- só
- 15-20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg darált mák
Kacsamell ribizlis lilakáposztával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A kacsamell bőrét sűrűn bevagdaljuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük. A felforrósított kacsazsíros körös-körül megpirítjuk, azután a vöröshagymával együtt tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a vörösbort, lefedjük és előmelegítet sütőben 220 fokon 30-35 perc alatt megsütjük, közben saját szaftjával egyszer-egyszer megöntözzük. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve a bőrét ropogósra sütjük.
A lilakáposztát legyaluljuk, vagy nagyon vékony szálakra aprítjuk. Megsózzuk, majd néhány percnyi pihentetés után kézzel összetörjük, kinyomkodjuk. Az olajon kevergetve megpároljuk. Őrölt borssal, köménnyel, cukorral ízesítjük, majd a tűzről levéve hozzávegyítjük a ribizlivel és egy csöppnyi borecettel pikánsra ízesítjük.
A mákos nudlihoz a megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és még melegen összetörjük. Ha kihűlt, a vaj felével, az egész tojással, a darált mákkal és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A hagyományos nudlihoz hasonlóan kisodorjuk, és forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, és a maradék vajon megforgatjuk.
A ropogósra sült kacsamellet felszeleteljük, a ribizlis lilakáposztával és a mákos nudlival tálaljuk.
Ribizlis borjúragu pirított édesburgonyával
Hozzávalók
- 60 dkg borjúcomb
- 5 dkg vaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 kiskanál ételízesítő por
- só
- őrölt bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 15 dkg ribizli
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál rizsliszt
- 60 dkg édesburgonya
- só
- köménymag
- olívaolaj
Ribizlis borjúragu pirított édesburgonyával – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A húst csíkokra vágjuk és a felaprított hagymával együtt a vajon fehéredésig sütjük. Megsózzuk, ételízesítő porral és őrölt borssal ízesítjük, majd saját levében – olykor egy kis bort aláöntve – puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a ribizlit, a mézet, majd meghintjük a rizsliszttel és átforraljuk. Az édesburgonyát alaposan megmossuk, héjastul 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, megsózzuk, meghintjük köménymaggal, megspricceljük olívaolajjal. Lefedjük, és forró sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A ribizlis borjúraguval kínáljuk.
Ribizlis álom muffin
Hozzávalók
- 2 tojás
- 10 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg ribizli
- a formához: vaj
- darált dió
A tetejére:
- 12 kis fürt ribizli
- 5-6 dkg cukor
Ribizlis álom muffin – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tojást habosra verjük. Hozzáadjuk a villával összetört túrót, a vaníliás cukrot, a cukrot, s ha jól összedolgoztuk, belecsorgatjuk a tejet. Apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül óvatosan beleforgatjuk a leszemzett ribizlit. A muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük, darált dióval behintjük, majd a masszát belekanalazzuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, cukorba forgatott ribizlifürtökkel díszítjük.
Ajánljuk még: