Szentesi barátfüle

Gasztro

Szentesi barátfüle

A mókás elnevezés a 19. század második feléből származik, amikor az egyik budai étterem tulajdonosa, Franz Freund saját magáról nevezte el a süteményt (Freund táskája), és mivel a német Freund magyarul barát, így lett később a népnyelvben barát füle

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 12,5 dkg zsír
  • fél ek cukor
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 2 dl tej

Elkészítés: 

Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy kis cukorral és két evőkanál liszttel. A lisztet eldolgozzuk a puha zsiradékkal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a két tojást, és a tejfölt. Jól gyúrható tésztát dagasztunk belőle, majd 20 percig hagyjuk kelni.

Ha megkelt, fél cm vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy teáskanál szilvalekvárt. A négyzetek két ellentétes végét összecsippentjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és hagyjuk még egy kicsit kelni. Végül megkenjük felvert tojással, és 180 fokon körülbelül 25 perc alatt pirosra sütjük.