Szentesi barátfüle

Gasztro

Szentesi barátfüle

A mókás elnevezés a 19. század második feléből származik, amikor az egyik budai étterem tulajdonosa, Franz Freund saját magáról nevezte el a süteményt (Freund táskája), és mivel a német Freund magyarul barát, így lett később a népnyelvben barát füle

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 12,5 dkg zsír
  • fél ek cukor
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 2 dl tej

Elkészítés: 

Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy kis cukorral és két evőkanál liszttel. A lisztet eldolgozzuk a puha zsiradékkal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a két tojást, és a tejfölt. Jól gyúrható tésztát dagasztunk belőle, majd 20 percig hagyjuk kelni.

Ha megkelt, fél cm vastagra nyújtjuk, és négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy teáskanál szilvalekvárt. A négyzetek két ellentétes végét összecsippentjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és hagyjuk még egy kicsit kelni. Végül megkenjük felvert tojással, és 180 fokon körülbelül 25 perc alatt pirosra sütjük.

 

 
 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.