Szélesmetélt és tésztabatyu marhahúsos raguval, avagy húsos laska másként

Gasztro

Szélesmetélt és tésztabatyu marhahúsos raguval, avagy húsos laska másként

Komáromi Márton receptje

Hozzávalók

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 4 db M-es tojás
  • 2 nagy csipet só

Ragu:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj
  • 30 dkg darált marhacomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss oregánó

Mártás:

  • 1,5 dl zsíros tejszín
  • durvára őrölt bors

Elkészítés

A tésztához a lisztet eldolgozzuk a tojások sárgájával és a sóval. Ha kisebb tojásunk van, akkor több sárgájával számoljunk, jércetojásból akár nyolcat is fel tud venni ennyi liszt. A tésztát simára kigyúrjuk, majd egy zacskóban pihentetjük minimum fél órát, akár egy egész napot is.

A raguhoz a hagymát finomra vágjuk, és kevés olívaolajon puhára dinszteljük. Figyeljünk, hogy a hagymát a forró olajba tegyük bele, sisteregjen. Közben meg is sózzuk. A fokhagymát felaprítjuk, majd a hagymához adjuk, és 10-15 másodpercig pirítjuk. Ezután kerülhet bele a hús. Fontos, hogy a húst ilyenkor ne kevergessük, hogy meg tudjon pirulni a külseje, és kérget kapjon. Ha szépen körbepirult a marhahús, akkor készre főzzük.

Az oregánót durvára összevágjuk. A mártáshoz a tejszínt sűrűre beforraljuk, ízesítjük sóval és borssal.

Ha a tészta megpihent, akkor kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk. Ha batyukat szeretnénk készíteni, akkor téglalapokra szabdaljuk a tésztát, és mindegyik darab közepére teszünk egy evőkanálnyit a húsos raguból. Ezután a téglalapok négy sarkát összecsippentjük, és felül megcsavarjuk. 

 

Érdemes a tészta szélét ilyenkor kicsit bevizezni az ujjunk segítségével, így könnyebben össze tudnak ragadni a szélek. Ha elkészültünk, akkor kifőzzük a batyukat forrásban lévő vízben. Figyeljünk, hogy ne lobogjon nagyon a víz, mert akkor szétfőnek a töltött tésztáink. Ha megfőttek, a tejszínes mártással és friss oregánóval tálaljuk őket.

Ha szélesmetéltet készítünk, akkor szintén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd összekeverjük a forró húsos raguval. Végül meglocsoljuk a tejszínes mártással, és friss oregánóval tálaljuk az ételt.

 

Ajánljuk még:

Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben

Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.