Hozzávalók
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 4 db M-es tojás
- 2 nagy csipet só
Ragu:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 30 dkg darált marhacomb
- 2 gerezd fokhagyma
- friss oregánó
- só
Mártás:
- 1,5 dl zsíros tejszín
- durvára őrölt bors
- só
Elkészítés
A tésztához a lisztet eldolgozzuk a tojások sárgájával és a sóval. Ha kisebb tojásunk van, akkor több sárgájával számoljunk, jércetojásból akár nyolcat is fel tud venni ennyi liszt. A tésztát simára kigyúrjuk, majd egy zacskóban pihentetjük minimum fél órát, akár egy egész napot is.
A raguhoz a hagymát finomra vágjuk, és kevés olívaolajon puhára dinszteljük. Figyeljünk, hogy a hagymát a forró olajba tegyük bele, sisteregjen. Közben meg is sózzuk. A fokhagymát felaprítjuk, majd a hagymához adjuk, és 10-15 másodpercig pirítjuk. Ezután kerülhet bele a hús. Fontos, hogy a húst ilyenkor ne kevergessük, hogy meg tudjon pirulni a külseje, és kérget kapjon. Ha szépen körbepirult a marhahús, akkor készre főzzük.
Az oregánót durvára összevágjuk. A mártáshoz a tejszínt sűrűre beforraljuk, ízesítjük sóval és borssal.
Ha a tészta megpihent, akkor kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk. Ha batyukat szeretnénk készíteni, akkor téglalapokra szabdaljuk a tésztát, és mindegyik darab közepére teszünk egy evőkanálnyit a húsos raguból. Ezután a téglalapok négy sarkát összecsippentjük, és felül megcsavarjuk.
Érdemes a tészta szélét ilyenkor kicsit bevizezni az ujjunk segítségével, így könnyebben össze tudnak ragadni a szélek. Ha elkészültünk, akkor kifőzzük a batyukat forrásban lévő vízben. Figyeljünk, hogy ne lobogjon nagyon a víz, mert akkor szétfőnek a töltött tésztáink. Ha megfőttek, a tejszínes mártással és friss oregánóval tálaljuk őket.
Ha szélesmetéltet készítünk, akkor szintén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd összekeverjük a forró húsos raguval. Végül meglocsoljuk a tejszínes mártással, és friss oregánóval tálaljuk az ételt.
Ajánljuk még: