Sós túrós lepény

Gasztro

Sós túrós lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 70 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • kevés víz

    A töltelékhez:

  • 2 kg tehéntúró
  • 1 kg tejföl
  • 2 nagy csokor kapor (lehet snidling vagy csalán is)
  • 6 tojás

Elkészítés: 

Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet tálba szitáljuk, és ízesítjük egy csipet sóval. Annyi zsírt adunk hozzá, amennyitől a tészta majdnem teljesen összeáll. Ekkor öntjük hozzá a tejfölt és a két felvert tojást. Ha szükséges, kevés vízzel még lágyíthatjuk. Fontos, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Sütés előtt csomagoljuk be folpackba, és tegyük a jégre. Mivel sertészsír az alapja, jól meg fog keményedni, és nagyon könnyen nyújthatóvá válik.

Pihentetés után nyújtsuk ki, és helyezzük rá a tepsit lefordítva, így kapunk egy keretet, és szépen le tudjuk vágni a fölösleges részeket. Ezután helyezzük a tésztát a zsírozott, lisztezett tepsibe. A tészta segít majd, hogy szépen fel tudjuk vágni a lepényünket, és a túróból kisülő vizet is felszívja. Melegítsük elő a sütőt, majd 200 fokon 15 perc alatt süssük elő a sütemény alapját.

Közben elkészítjük a túrókrémet. Ízesíthetjük kaporral, snidlinggel, de még csalánnal is. A fűszernövényt jól megmossuk, apróra vágjuk, majd a túróhoz keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és megsózzuk, majd a túróhoz keverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, pótoljuk. A fehérje tulajdonképpen egy kötőanyag, ami nem engedi, hogy szétfolyjon a túró, hanem szépen összetartja majd, miközben sül. A tojások sárgáit elkeverjük a tejföllel, és ezt is jól megsózzuk.

Miután kivettük a tésztát a sütőből, vastagon megkenjük a fűszeres túrókrémmel, majd a tetejére simítjuk a tojássárgájával kikevert tejfölt. 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Amikor a tejföl elkezd barnán hólyagosodni a tetején, akkor van kész.

Nemsoká itt a remek alkalom, hogy megsüsd az igazi szilvás lepényt is. Ne hagyd ki azt sem!

Ajánljuk még:

Céklás receptek: izgalmas alapanyag, kevés kalóriával

A cékla legalább annyiféleképpen felhasználható, mint a burgonya: önállóan is finom, levesként, köretként szintén, de illik süteménybe, egytálételbe is. Az íze sokkal karakteresebb a krumplinál, viszont kevés benne a kalória. Sokféle hozzávalóval tud érdekes kombinációt alkotni: képzeljük el például kéksajttal és fehér borral vagy sötét kakaóval és keserű csokoládéval. Izgalmas.

 
X
Már követem az oldalt