Hozzávalók:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 15 dkg sertészsír
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- só
- kevés víz
A töltelékhez: - 2 kg tehéntúró
- 1 kg tejföl
- 2 nagy csokor kapor (lehet snidling vagy csalán is)
- 6 tojás
- só
Elkészítés:
Először a tésztát állítjuk össze. A lisztet tálba szitáljuk, és ízesítjük egy csipet sóval. Annyi zsírt adunk hozzá, amennyitől a tészta majdnem teljesen összeáll. Ekkor öntjük hozzá a tejfölt és a két felvert tojást. Ha szükséges, kevés vízzel még lágyíthatjuk. Fontos, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Sütés előtt csomagoljuk be folpackba, és tegyük a jégre. Mivel sertészsír az alapja, jól meg fog keményedni, és nagyon könnyen nyújthatóvá válik.
Pihentetés után nyújtsuk ki, és helyezzük rá a tepsit lefordítva, így kapunk egy keretet, és szépen le tudjuk vágni a fölösleges részeket. Ezután helyezzük a tésztát a zsírozott, lisztezett tepsibe. A tészta segít majd, hogy szépen fel tudjuk vágni a lepényünket, és a túróból kisülő vizet is felszívja. Melegítsük elő a sütőt, majd 200 fokon 15 perc alatt süssük elő a sütemény alapját.
Közben elkészítjük a túrókrémet. Ízesíthetjük kaporral, snidlinggel, de még csalánnal is. A fűszernövényt jól megmossuk, apróra vágjuk, majd a túróhoz keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és megsózzuk, majd a túróhoz keverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, ha nem, pótoljuk. A fehérje tulajdonképpen egy kötőanyag, ami nem engedi, hogy szétfolyjon a túró, hanem szépen összetartja majd, miközben sül. A tojások sárgáit elkeverjük a tejföllel, és ezt is jól megsózzuk.
Miután kivettük a tésztát a sütőből, vastagon megkenjük a fűszeres túrókrémmel, majd a tetejére simítjuk a tojássárgájával kikevert tejfölt. 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Amikor a tejföl elkezd barnán hólyagosodni a tetején, akkor van kész.
Nemsoká itt a remek alkalom, hogy megsüsd az igazi szilvás lepényt is. Ne hagyd ki azt sem!
Ajánljuk még: