Gasztro

Selymes répapüré garnélával

A répa olykor mostohagyermek, pedig jól elkészítve a tavalyi répa is lehet olyan ízletes, mint a zsenge karotta. A víz hozzáadása nélkül párolt, szerecsendióval meglegyintett, vajjal selymesre kavart répapüré annyira kívánatos, olyan elegáns, hogy az apró garnélák versenyre kelhetnek vele.

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgarépa
  • 10 dkg vaj
  • szerecsendió
  • 15 dkg garnéla
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • chili
  • zöldpetrezselyem

Elkészítés

A megtisztított répát olyan apróra daraboljuk vagy gyaluljuk, amennyire lehet. Kevés felforrósított vajon puhára pároljuk. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A garnélákat az olívaolajon folyamatosan rázogatva megsütjük, ráreszeljük a gyömbért, ízlés szerint több-kevesebb chilit adunk hozzá, majd a tűzről lehúzva citromlével és reszelt citromhéjjal pikánsra fűszerezzük.

A puha répát tálalás előtt felmelegítjük, a többi vajat hozzáadva krémesre pépesítjük. A selymes répapürét elterítjük a tányéron, ráhalmozzuk a fűszeres garnélát és finomra aprított zöldpetrezselyemmel megszórva, forrón kínáljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho