Selymes répapüré garnélával
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2025.02.09.
A répa olykor mostohagyermek, pedig jól elkészítve a tavalyi répa is lehet olyan ízletes, mint a zsenge karotta. A víz hozzáadása nélkül párolt, szerecsendióval meglegyintett, vajjal selymesre kavart répapüré annyira kívánatos, olyan elegáns, hogy az apró garnélák versenyre kelhetnek vele.
Hozzávalók
- 40 dkg sárgarépa
- 10 dkg vaj
- só
- szerecsendió
- 15 dkg garnéla
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom
- mogyorónyi friss gyömbér
- chili
- zöldpetrezselyem
Elkészítés
A megtisztított répát olyan apróra daraboljuk vagy gyaluljuk, amennyire lehet. Kevés felforrósított vajon puhára pároljuk. Megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
A garnélákat az olívaolajon folyamatosan rázogatva megsütjük, ráreszeljük a gyömbért, ízlés szerint több-kevesebb chilit adunk hozzá, majd a tűzről lehúzva citromlével és reszelt citromhéjjal pikánsra fűszerezzük.
A puha répát tálalás előtt felmelegítjük, a többi vajat hozzáadva krémesre pépesítjük. A selymes répapürét elterítjük a tányéron, ráhalmozzuk a fűszeres garnélát és finomra aprított zöldpetrezselyemmel megszórva, forrón kínáljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.