Sausage roll

Gasztro

Sausage roll

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 2,5 dl jéghideg víz
  • szerecsendió
  • 5 g só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg sertéshús
  • 2 db reszelt alma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej dinsztelt lilahagyma
  • 1 cs füstölt pirospaprika
  • friss zsálya
  • só, bors
  • 2 tojás (1 a kenéshez)
  • fekete szezámmag a díszítéshez 

A leveles tészta készítésénél nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon meg a kezünk között a vaj, ezért a tésztát legjobb egy robotgép segítségével elkészíteni. Először keverjük össze a lisztet és a vizet, majd adjuk hozzá a sót és az őrölt szerecsendiót. Ebből egy nagyon kemény tészta lesz, de erre van szükségünk, hogy el tudja egymástól zárni a vajrétegeket.

Amikor már szépen összeállt a tészta, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Ezzel is tovább keverjük, de nem dagasztjuk bele teljesen a tésztába, hiszen az a cél, hogy kisebb-nagyobb vajdarabok maradjanak benne. Ha elkészültünk, akkor lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és hosszúkásra nyújtjuk. Készítünk egy szimpla hajtást, tehát alulról és felülről is egymásra hajtjuk a tészta egy-egy harmadát. Ezután frissen tartó fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni kb. 20 percre.

Ha megpihent a tészta, elővesszük, újra hosszúkásra nyújtjuk, de ezúttal duplán hajtjuk, azaz vízszintesen helyezzük el magunk előtt a téglalapot, és szimmetrikusan egymás mellé hajtjuk a két szélét, majd mintha egy könyvet csuknánk be, az egyik oldalt ráhajtjuk a másikra. Ezután újabb pihentetés, majd újra szimpla, végül majd dupla hajtogatás következik. Tehát összesen négyszer hajtjuk, nyújtjuk, és hideg helyen pihentetjük a tésztát.

A töltelékhez az apró kockára vágott lilahagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és azt is megpároljuk. Eközben az almákat meghámozzuk, finomra lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a langyosra hűlt dinsztelt húshoz. Az egészet sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával és friss zsályával ízesítjük. Végül egy tojást is beleütünk, ami majd összefogja a tölteléket.

Az utolsó hajtogatás után elkezdhetjük a tészta formázását. Hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, és hosszában a közepére halmozzuk a tölteléket. A tészta két szélét megkenjük felvert tojással, ez segít összeragasztani az illeszkedő tésztaszéleket, majd az egészet feltekerjük. Fontos, hogy az a rész kerüljön alulra, ahol a két tészta összeér, hogy sütés közben majd ne nyíljon szét. Ezután a tekercsünket egy éles késsel óvatosan kétujjnyi szeletekre vágjuk, s a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire állítjuk. A tetejüket megkenjük tojással, és megszórjuk fekete szezámmaggal, végül 190 fokos sütőben kb. negyven perc alatt jó pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.