Gasztro

Sajtos, medvehagymás rúd

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg sertészsír
  • 2 csapott tk. só
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl zsíros tejföl
  • 1 csokor medvehagyma

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítés

A lisztben jó alaposan elkeverjük a sót, majd beledolgozzuk a zsírt. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, az aprított medvehagymát és a reszelt sajtot. Ha a tészta felülete szép egynemű, és az egész jól összeállt, becsomagoljuk, és minimum 1,5 órára hűtőbe tesszük.

Ha már kellőképpen lehűlt és megkeményedett a tésztánk, akkor alaposan belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtsuk el. Ezt a műveletet figyelmesen kell végezni, mert a zsíros tészta könnyen meglágyul vagy leragad, ezért gyorsan és precízen dolgozzunk. Ha már elnyújtottuk, kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd jó vastagon szórjuk meg a lereszelt sajtokkal. Tetszőleges méretű rudakra vágjuk, kikent tepsibe sorakoztatjuk, és 180° C-os sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük őket. A megsült rudacskákkal óvatosan kell bánni, mert amíg nem hűlnek ki, könnyen eltörhetnek.

A recept megjelenését a Smeg támogatta.