
Hozzávalók
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl Magyar Tej
- 3 dkg Magyar Vaj
- 1 kk. cukor
- 1 ek. só
- 1 kk. durvára őrölt bors
- friss oregánó
- 2 db tojássárgája
Az összeállításhoz:
- 3 dl passzírozott paradicsom
- frissen őrölt bors
- só
- friss oregánó
- friss rozmaring
- 15 dkg Magyar Trappista Sajt
Az élesztőt egy deciliternyi tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót és a borsot, vágunk bele egy kis friss oregánót is. Ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, illetve annyi tejet, hogy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk. Ha már összeállt, a puha vajat is beledagasztjuk.
Alaposan kidolgozzuk a tésztát, míg apró buborékok kezdenek el megjelenni a felületén. Ekkor egy tálba rakjuk, a felületét vékonyan megolajozzuk, majd letakarva pihentetjük.
Ha a tészta kétszeresére dagadt, lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra kisodorjuk. Megkenjük a fűszeres paradicsomszósszal, és megszórjuk reszelt sajttal. Óvatosan feltekerjük. Ezután az egészet hosszában kettévágjuk. A két fél tekercset egymás mellé rakjuk úgy, hogy a vágott felület legyen felfelé. Mindkét végét elkezdjük feltekerni ellentétes irányban. Ezután óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 10 percet hagyjuk még kelni, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
A recept megjelenését az Alföldi Tej támogatta.
