Sacher és Eszterházy távoli rokonai: magyar hírességekről elnevezett torták és sütemények

Gasztro

Sacher és Eszterházy távoli rokonai: magyar hírességekről elnevezett torták és sütemények

Ünnepi ételeink egész sora viseli hírességek nevét. Ezúttal olyan desszertekkel készültünk, amelyek híres magyarjainkra emlékeztetnek, és egytől egyig méltó zárásai lehetnek az egyre közeledő ünnepi ebédnek. 

Elemér 80 vagy E-80 nem egy torpedó játék következő lépése, hanem egy rendkívüli finomság rejtélyes elnevezése, amely Auguszt Elemérre utal. Az Auguszt cukrászdinasztia tagjának 80. születésnapjára készített desszertet gyermekei alkották meg, akik szerettek volna egy igazán különleges, nagy gondossággal készített finomságot létrehozni. Jelentem: sikerült.

A kétféle piskótatésztába töltött főzött csokoládékrém, valamint egy réteg marcipán és a tetején helyet kapó tejszínes kávékrém igazán különlegessé teszi az összeállítást, amire a pörkölt mandulás szórás teszi fel a koronát. Az E-80 torta 1992-ben debütált, és azóta is szerepel a cukrászdák kínálatában – több helyen már saját, adott cukrászmesterre jellemző változattal is.

woman hands makeing cake

Fotó: 123RF

Kicsit régebbre kell visszautazni az időben, hogy megismerjük a következő édességünket: az Andrássy Gyula grófról elnevezett Andrássy-szeletet.

A 19. században élt politikus állítólag minden családi eseményre ennek a finomságnak az elkészítését kérte, így neve eggyé is vált vele.
The chef's confectioner cooks a cake and decorates it with fresh flowers. background image.

Fotó: 123RF 

Nem egy bonyolult sütemény: mindösszesen 40 dkg vaj, 35 dkg kristálycukor, 15 dkg mogyoró, vaníliás cukor, víz, egy csomag szögletes ostyalap és csokoládébevonat kell az elkészítéséhez. A hagyományos recept szerint a vajat megolvasztjuk és habosra keverjük, majd a cukrot másfél deci vízben felfőzzük, és ha kihűlt, a kikevert vajhoz adjuk, végül egy kevés vaníliával ízesítjük. A mogyorót enyhén megpörköljük, a magbélhártyától letisztítjuk, és a kétharmadát finomra darálva az alapkrémhez adjuk, majd egyszer habosra kikeverjük. Végül az ostyalapokat vastagon megtöltjük a krémmel, nehezéket teszünk rá, majd pár óra múlva a tetejét bevonjuk csokoládémázzal és a maradék, durvára darabolt pörkölt mogyoróval.

Hasonlóan finom, de talán még kevésbé ismert a Török Bálint torta, amihez 1,5 deciliter folyékony hideg mézet egy egész tojással és három tojássárgájával, továbbá 10 dkg porcukorral és 10 dkg liszttel kell habosra keverünk. Még 5 dkg reszelt csokoládé, ugyanennyi kakaó és 15 dkg darált dió megy bele, végül bele kell még forgatnunk a három tojásfehérjéből vert habba, amihez 15 dkg lisztet is hozzáadtunk. Így kerül a sütőbe, és ha kész, egy vékony csokoládémázzal is beboríthatjuk.

Fotó: 123RF 

Jókairól se feledkezzünk meg, hiszen a nevét viselő Jókai tortáért is sokan rajongtak. Elkészítéséhez 10 dkg cukrot, 20 dkg vajat, 30 dkg lisztet, egy tojást és 20 dkg lekvárt kell számolnunk, bevonatához pedig két tojássárgájára, 6 dkg cukorra, egy tasak vaníliás cukorra, 10 dkg mandulára és 10 dkg-ra lesz. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és az így kapott tésztát három részre osztjuk. Ezeket lapokra nyújtjuk, megsütjük, és melegen megkenjük a lekvárral, majd összeragasztjuk. A bevonathoz a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, és a tészta tetejére kenjük. A mandulát lehéjazzuk, hosszú, vékony csíkokra vágjuk, és a krémre szórjuk a mazsolával együtt, végül tíz percre langyos sütőbe adja, hogy a bevonat megszáradjon rajta.

Mikszáth Kálmán is nagy ínyenc volt egész életében, nem is meglepő, hogy róla is neveztek el kiváló desszertet. A Mikszáth-szelet eredeti receptje 1927-ben, a Magyar Úriasszonyok Szakácskönyvében jelent meg, és azóta háziasszonyok ezrei kínálták vele vendégeiket. Amire szükségünk lesz: 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 8 egész tojás, 2 dkg szódabikarbóna, 25 dkg liszt, citromhéj, vaníliás cukor és 35 dkg sárgabaracklekvár. Az eredeti recept itt olvasható. 

Woman cuts chocolate cake close. Dark tones

Fotó: 123RF 

Végül jöjjön egy könnyed gyümölcsös torta, ami a híres bűvész, Rodolfo (polgári nevén Gács Rezső) nevét viseli. Ehhez 30 dkg lisztre, egy csipet sóra, 2 dkg cukorra, 1 dkg élesztőre, 2 tojás sárgájára, 1,5 dl tejfölre, 1 citrom héjára és fél citrom levére leszünk. Az összetevőket alaposan összedolgozzuk és hideg vízben egy óráig hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd úgy kell a formába, hogy az oldalán 1,5-2 cm magasra feljöjjön a tészta. A tésztához egy kellemes vaníliás krémet készítünk, amit maga a mester jegyzett, és pontos elkészítését itt olvashatjuk.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még: