Dél-Olaszország gazdag és változatos kultúrájában az egyik markáns színfolt kétségtelenül Szicília, amely Olaszország legnagyobb területű régiója is egyben varázslatos tájakkal, gazdag kulturális örökséggel. Ebből a nagy merítésből most csak a kulináris élvezetekre koncentrálunk.
Tészták és tenger gyümölcsei
A tenger gyümölcseinek felhasználása különösen változatos a szigeten. A pasta con le sarde mellett, ami szardíniával készül, népszerű a pasta con i ricci, amelyben a tengeri sün krémje adja meg az alaptónust. A tonhalból készült specialitások között találjuk a ghiota di tonno-t, amelyhez a halat hagymával, zellerrel, olajbogyóval és kapribogyóval párolják. A kardhalból készült involtini di pesce spada pedig vékonyra szeletelt, majd gördített formában, fenyőmaggal, mazsolával és kenyérmorzsával töltve kerül az asztalra.
A fogások között az arancini több változata is megtalálható: a klasszikus húsos ragu mellett készül piselli e mozzarellás (borsóval és mozzarellával), valamint al burro változatban is, amelyben vajas-sonkás-sajtos töltelék kerül a rizsgombócba. A pasta alla Norma, ami az egyik legismertebb szicíliai tésztaétel, sült padlizsánnal, paradicsommal és sózott ricottával készül, míg a busiate trapanesi egy csavart tésztaféle, amit mandulás pestóval tálalnak.

Arancini – Fotó: 123RF
A zöldséges ételek közül a caponata mellett érdemes megemlíteni a parmigiana di melanzanét, ami réteges, padlizsános egytálétel paradicsomszósszal és sajttal. A panelle, ez a csicseriborsólisztből készült lepény az utcai ételek királya, amit gyakran szolgálnak fel pane e panelle formájában, szezámmagos zsemlébe töltve.
Antipasti és húsok
Az előételek világában a szicíliai antipasti tál elmaradhatatlan része a caponata mellett a különféle marinált zöldségek, mint például a melanzane sott'olio (olajban tartósított padlizsán) vagy a pomodori secchi (szárított paradicsom). A sfincione, ez a vastag, szivacsos tésztájú pizza-szerű étel, amit hagymával, szardellával és caciocavallo sajttal készítenek – Palermo utcáin mindenhol megtalálható.
A húsos ételek között meg kell említeni a falsomagro-t, amely egy töltött húsrolád, valamint a spitini alla palermitana-t, egy borjúból készült hústekercs, amelyet kenyérmorzsával, fenyőmaggal és mazsolával töltenek meg. A macelleria (hentesüzletek) különlegessége a stigghiola, egy grillezett báránybél-tekercs, amely főleg Palermo utcáin népszerű.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet
Desszertek, fagylalt és bor
Az édességek univerzuma külön fejezetet érdemel. A cannoli és cassata mellett népszerű a frutta martorana, ezek a marcipánból készült, élethű gyümölcs- és zöldségformák, amelyek eredetileg a Martorana kolostor apácáinak kézügyességét dicsérték. A gelo di melone vagy gelo d'anguria, ez a görögdinnye zselédesszert, valamint a biancomangiare, egy mandulatejes puding, szintén a sziget jellegzetes édességei. A semifreddo alla mandorle, egy félfagyasztott mandulakrém, valamint a brioche con gelato, ami tulajdonképpen fagylalttal töltött édes zsemle, a nyári hónapok kedvenc édességei.
A szicíliai gasztronómia része a spanyol hatást tükröző gelateria kultúra is. A granita különböző változatai közül a mandulás és a citromos a legnépszerűbb, amit hagyományosan brioche-sal fogyasztanak reggelire. A fagylaltok között olyan különleges ízeket találunk, mint a pistacchio verde di Bronte, ami a híres brontei pisztáciából készül.
A borászat terén az Etna környéki borvidék különleges mikroklímája és vulkanikus talaja egyedülálló karakterű borokat eredményez. Olyanokat, mint például a Tessuto Primitivo vörösbor, amely egy közepesen testes nedű, leheletnyi cseresznyével, áfonyával, fekete borssal és csokoládé-harmóniákkal. Intenzív rubinvörös színű, ízében lágy, harmonikus, kellemesen selymes tanninszerkezetű, jó tartósságú – édes lecsengéssel zárul. Ajánljuk olasz levesekhez, grillezett húsokhoz, kemény sajtokhoz.

Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet
Ez a gazdag gasztronómiai örökség nem csak az ételekben, hanem az étkezési kultúrában is megmutatkozik. A szicíliai konyhában fontos szerepet játszik a szezonalitás tisztelete és a családi receptek megőrzése. Az étkezések társadalmi események, ahol a fogások közötti beszélgetés ugyanolyan fontos, mint maga az étel. A reggeli granita, a délelőtti arancini, a hosszú családi ebédek és az esti passeggiatát követő fagylaltozás mind részei ennek az évszázados hagyománynak, ami a mai napig élő és fejlődő része a sziget kultúrájának.
A cikk megjelenését a Metro támogatta.
Ajánljuk még: