Gasztro

Retro ribizlis joghurthab

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

A habhoz:

  • 1 nagy bögre ribizli
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag instant zselatin
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 dl zsíros habtejszín

A zseléhez:

  • 1 nagy bögre ribizli
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag instant zselatin

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Aki gyerekkorában szerette a retro joghurthabot, az imádni fogja ezt a nyári finomságot.

Elsőként a habot készítjük el. A ribizlit feltesszük főni, és jól összenyomkodjuk. Ha kiengedte a levét, és szépen forr, akkor egy szitán átpasszírozzuk. A gyönyörű, bordó levet visszatesszük a tűzre, és a cukorral együtt felforraljuk. Ezzel a sziruppal fogjuk ízesíteni a habot. Az édességét mindenki ízlés szerint állítsa be.

Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük el a sűrű görög joghurttal.

A jéghidegre behűtött tejszínt verjük kemény habbá, közben pedig adjuk hozzá a zselatint. Végül forgassuk össze óvatosan a joghurttal, majd adagoljuk ki 4-5 csinos pohárba. Ezután tegyük be a hűtőbe.

A zseléhez a ribizlit tegyük fel forrni, és egy kicsit nyomkodjuk össze. Csak annyira, hogy a gyümölcs fele egyben maradjon. Ha megpuhult a ribizli, ízesítsük cukorral, és húzzuk le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk hozzá a zselatint. Vegyük elő a hűtőből a poharakba adagolt habot, és mindegyiknek a tetejére kanalazzunk egy jó adagot a gyümölcszseléből.

Ezután legalább 4-5 órát hagyjuk hűlni, de akár egy egész éjszakát is várhatunk, mielőtt megkóstoljuk.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.