Ratatouille – a francia lecsó

Gasztro

Ratatouille – a francia lecsó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 3-4 szem paprika
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • 3-4 szem paradicsom
  • 2 kisebb padlizsán
  • 2 zsenge cukkini 
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor kakukkfű

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lilahagymát félkarikára vágjuk, majd olívaolajon ledinszteljük. Közben sót is adunk hozzá. A paprikákat felkockázzuk, majd a hagymához adjuk. Ha minden ledinsztelődött, hozzáadjuk a paradicsomszószt. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük. Érdemes egy olyan edényben kezdeni a főzést, amit a sütőbe is be tudunk tenni, például egy öntöttvas serpenyőben.

Előkészítjük a többi zöldséget is. Mindent egyforma vastagságú karikákra szeletelünk fel. A padlizsánszeletek mindkét oldalát lesózzuk, és legalább 15 percig állni hagyjuk. Ezután letörölgetjük róluk a nedvességet, amit a só kihúzott.

Ha elkészültünk, akkor a paprikás, hagymás, paradicsomos elegyet lehúzzuk a tűzről, és az edénybe körkörösen berakosgatjuk a felkarikázott zöldségeket.

Ezután készítünk egy olajos, balzsamecetes, petrezselymes, kakukkfüves keveréket, és ezzel locsoljuk meg az edénybe berakott zöldségeket. Ekkor meg is sózzuk őket.

Végül az egészet lefedjük, és egy órára betesszük a 190 fokos sütőbe. Az utolsó 20 percben levesszük róla a fedőt. Akkor van készen, ha a paradicsomos szósz besűrűsödik, a zöldségek pedig megpirulnak.

Ha szereted a lecsót, próbáld ki a bolgár változatot is, annak a receptjét itt találod! 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.