Gyuvecs

Gasztro

Gyuvecs

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 ek mangalicazsír
  • 8 szelet karaj
  • 80 dkg paradicsom
  • 80 dkg paprika
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg rizs
  • 1/2 l tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A szalonnát vékonyra felszeleteljük, majd egy serpenyőben megpirítjuk. A húst enyhén sózzuk, majd lisztbe forgatjuk, és forró zsírban mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Ekkor még nem kell teljesen átsülnie, hiszen a zöldségekkel és a rizzsel is össze fogjuk majd sütni. Bőven elég, ha a külsején aranybarna kéreg képződik. Miután ez megtörtént, kiszedjük a zsiradékból, és félretesszük.

Közben a rizst kétszeres mennyiségű sós vízben előfőzzük.

A padlizsánt 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk és lesózzuk. Ezután kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy kiadja magából a nedvességet. Ekkor egy papírtörlő segítségével letöröljük róla a felesleges vizet, majd pedig körbepirítjuk a szeleteket a szalonnából kisült zsírban. Ehhez a művelethez készítsünk még oda zsiradékot, mert a padlizsán fel fogja szívni. Ha a szeletek szépen megpirultak, akkor kiszedjük őket egy papírtörlőre, és félretesszük.

Ezután elkészítjük a lecsót. A hagymát vékonyra felvágjuk, majd kevés zsiradékon ledinszteljük. Sót is adunk hozzá, hogy ne égjen meg. A paprikát is feldaraboljuk, majd a hagymához adjuk. Pici vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Közben egy másik edényben vizet forralunk. A paradicsomokat rövid időre a forró vízbe tesszük, majd kiszedjük, és a héjukat lehúzzuk. Ezután feldaraboljuk őket, és a paprikához adjuk. Az egészet összeforraljuk, majd pedig összeállítjuk az ételt. Egy megfelelő méretű sütőedénybe rétegezzük a hozzávalókat az alábbi sorrendben: kisütött szalonnaszeletek, rizs, padlizsán, hús, lecsó, rizs, padlizsán. A tetejét bőven meglocsoljuk sós tejföllel.

170-180 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük a gyuvecset. Közben végig figyeljünk, nehogy a tejföl megégjen. Akkor van készen, ha a teteje megpirult.

 

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X