Hozzávalók
- 1 nagyobb, de még zsenge patisszon
- 3- 4 szelet bacon
- 4 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl zsíros tej
- 2 dl zsíros tejszín
- só
- szerecsendió
- 5 dkg parmezán vagy más érett, kemény sajt
Elkészítés
A patisszont meghámozzuk, a magházát kivágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk.
A bacont vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk.
A besamelmártáshoz felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével. Egy kézi habverő segítségével simára keverjük, majd krémesre beforraljuk. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy hőálló edényt kivajazunk, ebbe sorakoztatjuk bele a patisszonszeleteket. Megszórjuk őket a pirított baconnal, meglocsoljuk a mártással, majd pedig sajtot reszelünk rá. Így rétegezzük, amíg a patisszon el nem fogy.
Végül 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ha a patisszon már puha, akkor kicsit feljebb tekerhetjük a hőmérsékletet, hogy jobban piruljon a sajt a tetején!