Rakott patisszon

Gasztro

Rakott patisszon

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 nagyobb, de még zsenge patisszon
  • 3- 4 szelet bacon
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl zsíros tej
  • 2 dl zsíros tejszín
  • szerecsendió
  • 5 dkg parmezán vagy más érett, kemény sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A patisszont meghámozzuk, a magházát kivágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk.

A bacont vékonyan felcsíkozzuk, és egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk.

A besamelmártáshoz felolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd felöntjük a tej és tejszín keverékével. Egy kézi habverő segítségével simára keverjük, majd krémesre beforraljuk. Sóval és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Egy hőálló edényt kivajazunk, ebbe sorakoztatjuk bele a patisszonszeleteket. Megszórjuk őket a pirított baconnal, meglocsoljuk a mártással, majd pedig sajtot reszelünk rá. Így rétegezzük, amíg a patisszon el nem fogy.

Végül 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Ha a patisszon már puha, akkor kicsit feljebb tekerhetjük a hőmérsékletet, hogy jobban piruljon a sajt a tetején!

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!