Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 25 dkg kókuszreszelék
Az összeállításhoz:
- kb 20 szem mandula
- kb 10 dkg kókusz a gömbök borításához
Elkészítés:
A tejet melegíteni kezdjük egy gyorsforralóban, közben a lisztet és a cukrokat egy másik tálban összekeverjük. A száraz hozzávalókhoz merünk pár kanállal a még langyos tejből, és csomómentesre keverjük. Amikor eldolgoztuk, beleöntjük az egészet a tejbe, és egy habverővel addig kevergetjük, míg a tej felmelegszik, és egy szép krémet kapunk.
Ha elkészült a krém, levesszük a tűzről, belekeverjük a kockára vágott vajat és a kókuszt. Kis időre tegyük félre, hogy legyen ideje a kókuszreszeléknek megduzzadni, tésztaállagúra sűríteni a krémet. Onnan tudjuk, hogy ez megtörtént, hogy a krém kézzel formázható lesz.
A mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
Amikor a mandula is kihűlt és a krém is elkészült, formáljunk gombócokat a krémből, és mindegyik közepébe tegyünk egy manduladarabot. A kész gömböket forgassuk kókuszreszelékbe és azonnal tálalhatjuk is. Ha van időnk, félre is tehetjük, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek.
Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: