Pontytepertő és ropogós pontyfarok

Gasztro

Pontytepertő és ropogós pontyfarok

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • akasztói, sziki pontyfilé
  • 12 db pontyfarok
  • fokhagyma olaj
  • liszt
  • őrölt édespaprika
  • őrölt feketebors
  • olaj a sütéshez

A hagymasalátához:

  • 40 dkg lilahagyma
  • 16 g só
  • 6 dkg cukor
  • 5 cl 10 %-os ecet
  • 2 db babérlevél

 

Elkészítés:

A pontyfilét csíkokra vágjuk és besózzuk, a halfarkakat irdaljuk, majd azt is sózzuk. A fokhagymás olajban elkeverjük az őrölt borsot, ízlés szerint kis őrölt édes paprikát, majd beleforgatjuk a csíkokra vágott pontyhúst, a pontyfarkakat pedig megkenjük vele. A pontytepertőt forró olajban kisütjük, nem kell sokáig sütni, majd kiszedjük. A halfarkakat lisztbe forgatjuk és azt is ropogósra sütjük. Hagymasalátával tálaljuk.

Hagymasaláta elkészítése:

A karikára vágott hagymát sós, babérleveles vízben rövid ideig főzzük, majd kihűtjük és cukorral, ecettel ízesítjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.