Pontytepertő és ropogós pontyfarok

Gasztro

Pontytepertő és ropogós pontyfarok

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • akasztói, sziki pontyfilé
  • 12 db pontyfarok
  • fokhagyma olaj
  • liszt
  • őrölt édespaprika
  • őrölt feketebors
  • olaj a sütéshez

A hagymasalátához:

  • 40 dkg lilahagyma
  • 16 g só
  • 6 dkg cukor
  • 5 cl 10 %-os ecet
  • 2 db babérlevél

 

Elkészítés:

A pontyfilét csíkokra vágjuk és besózzuk, a halfarkakat irdaljuk, majd azt is sózzuk. A fokhagymás olajban elkeverjük az őrölt borsot, ízlés szerint kis őrölt édes paprikát, majd beleforgatjuk a csíkokra vágott pontyhúst, a pontyfarkakat pedig megkenjük vele. A pontytepertőt forró olajban kisütjük, nem kell sokáig sütni, majd kiszedjük. A halfarkakat lisztbe forgatjuk és azt is ropogósra sütjük. Hagymasalátával tálaljuk.

Hagymasaláta elkészítése:

A karikára vágott hagymát sós, babérleveles vízben rövid ideig főzzük, majd kihűtjük és cukorral, ecettel ízesítjük.

Ajánljuk még:

Minden ízében képes könyv: négy évszak az Aranysárkány étteremben

Jól emlékszem arra, amikor egy este édesapám egy szép színes szakácskönyvvel tért haza. Elővette, mint egy kincset, a táskájából, én meg végigsimítottam a borítóján. Nagyon fog neked tetszeni, mondta, és tényleg így volt. Forgattam, mint egy képeskönyvet, gyönyörködtem a fotókban, akkoriban, a nyolcvanas évek legelején, nem voltak még színes-képes szakácskönyvek, különleges volt minden ízében. Elolvastam minden receptet benne, töviről-hegyire: de jó lenne ilyeneket enni! – gondoltam vágyakozva. Kisvártatva megérkezett a következő kötet, és édesapám megígérte, hogyha egyszer sok pénzünk lesz, el is megyünk abba a vendéglőbe, ahol ilyen finomakat főznek.