Hozzávalók:
- akasztói, sziki pontyfilé
- 12 db pontyfarok
- fokhagyma olaj
- só
- liszt
- őrölt édespaprika
- őrölt feketebors
- olaj a sütéshez
A hagymasalátához:
- 40 dkg lilahagyma
- 16 g só
- 6 dkg cukor
- 5 cl 10 %-os ecet
- 2 db babérlevél
Elkészítés:
A pontyfilét csíkokra vágjuk és besózzuk, a halfarkakat irdaljuk, majd azt is sózzuk. A fokhagymás olajban elkeverjük az őrölt borsot, ízlés szerint kis őrölt édes paprikát, majd beleforgatjuk a csíkokra vágott pontyhúst, a pontyfarkakat pedig megkenjük vele. A pontytepertőt forró olajban kisütjük, nem kell sokáig sütni, majd kiszedjük. A halfarkakat lisztbe forgatjuk és azt is ropogósra sütjük. Hagymasalátával tálaljuk.
Hagymasaláta elkészítése:
A karikára vágott hagymát sós, babérleveles vízben rövid ideig főzzük, majd kihűtjük és cukorral, ecettel ízesítjük.
Ajánljuk még: