Páránfőtt

Gasztro

Páránfőtt

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

Tovább olvasok
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 3 dl zsíros tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • citrom
  • 1 ek rum
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • szilvalekvár

A tetejére:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg dió 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk, majd az átszitált liszt közepébe öntjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék tejet, a sót, a cukrot és egy löttyintésnyi rumot. Egy biocitrom héját is belereszeljük. Ezután elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már összeállt, beledolgozzuk a vajat is. Figyeljünk, hogy könnyed, lágy tészta legyen a végeredmény. Ha már szép sima, letakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni.  

Duplájára kell nőnie, és könnyednek, levegősnek kell lennie. Ezután óvatosan nyújtódeszkára terítjük, kicsit lisztezzük, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, majd közepes méretű négyszögekre vágjuk. A belsejébe kemény szilvalekvárt vagy más fanyar ízű, sűrű lekvárt rakunk, majd gondosan becsomagoljuk, hogy ne tudjon kifőni.

A páránfőtt, ahogyan a neve is elárulja, párában, gőzben fő meg. Ehhez készítenünk kell egy kis fészket, ahol a gombócok párolódhatnak. Szükségünk lesz két nagy edényre, egy tiszta konyharuhára és egy madzagra. Az egyik lábast félig töltjük vízzel, majd a madzag segítségével a tetejéhez erősítjük a konyharuhát. Jó feszesen kell állnia a konyharuha felszínének!

Amikor forr a víz, a gombócokat a konyharuhára helyezzük. Fontos, hogy hagyjunk közöttük egy kis helyet, mert még nőni fognak. Végül a másik edénnyel az egészet lefedjük. Negyedóra, húsz perc alatt készre párolódnak a gombócok, és egészen különleges állagúak lesznek a gőztől. Ha készen vannak, tálra szedjük őket, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval vagy mákkal. Frissen, forrón a legfinomabbak!

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)

A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más. 

 

Már követem az oldalt

X