A paastol, vagy más néven stollen, tulajdonképpen egy ünnepi, vajjal és aszalt gyümölcsökkel gazdagított kenyér, mely a tavaszt, az új életet testesíti meg. A tetején lévő bevágás is a termékenység szimbóluma. Hagyományosan Hollandiában húsvéti reggeliként fogyasztják felszeletelve, és vajjal megkenve. Érdekes, hogy ugyanezt a kenyeret készítik karácsonyra is, viszont annak a neve kerststol, a felületét pedig vastagon meghintik porcukorral. Ha esetleg másnapra is maradna belőle, érdemes megpirítani, úgy is nagyon finom!
Hozzávalók:
- 50 g mazsola
- 50 g aszalt vörösáfonya
- 1 narancs leve
- 350 g finomliszt
- 175 ml tej
- 2 dkg élesztő
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 50 g vaj
- 1 narancs héja
- 1 tk szárított gyömbér
- 125 g marcipánmassza
A tetejére:
- 2 ek olvasztott vaj
- 3 ek baracklekvár
- 2 marék vágott mandula
A narancs héját lereszeljük, félretesszük a tésztához. A levét kifacsarjuk, és beleáztatjuk az aszalt gyümölcsöket legalább egy órára. Ezután kiszedjük őket egy itatós papírra, és hagyjuk, hogy egy kicsit száradjanak.
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd ráöntjük a meglangyosított tejet, és tíz percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és a sót, majd sima tésztát dagasztunk a keverékből. Közben hozzáadjuk a narancshéjat és a gyömbért is. Lágy, de formázható állagú masszát kell készítenünk. Ha már szép sima a felülete, és apró levegőbuborékok is megjelentek rajta, akkor a tésztát letakarjuk, és szobahőmérsékleten fél órát hagyjuk állni. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel kilapítjuk, majd rászórjuk az aszalt gyümölcsöket. Ezeket is beledagasztjuk. Ha elkészültünk, újra tálba rakjuk a tésztát, letakarjuk, majd egy órát hagyjuk kelni.
Ha már szép levegős, akkor egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, és oválisra formázzuk a kezünk segítségével. A marcipánmasszából olyan hosszú hengert sodrunk, mint a tészta. A tészta közepébe a tenyerünk élével mélyedést készítünk, ide helyezzük bele a marcipánt. Ezután a tészta bal szélét felhajtjuk úgy, hogy befedjük a marcipánt. Ahol a két réteg tészta találkozik, ott kissé összenyomkodjuk őket. Ezután újabb fél órát kelesztjük a kalácsot. Érdemes ilyenkor is letakarni, hogy ne száradjon ki a felülete.
175 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk, és kb. 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.
Ha kivettük a sütőből, rácsra rakjuk hűlni, és máris lekenjük az olvasztott vajjal. 15 perc múlva megkenjük a lekvárral, és megszórjuk vágott mandulával. Ezután megvárjuk, hogy langyosra hüljön.
Nagyon finom egy kis vajjal, de érdemes a megsült marcipánnal is megkenni.
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: