Az ősznek megvan a maga hangulata, amihez olyan ízletes ételeket kapcsolunk, mint a sütőtök, az alma, a dió, a szőlő és a gesztenye. Ezeket vagy megesszük, ahogy vannak, vagy különféle leveseket, desszerteket, italokat készítünk belőlük, amiket ízlés szerint fűszerezünk – azonban a fűszerek is inkább az őszi hangulatunkhoz passzolnak, simogatva a lelkünket egy-egy borongósabb, otthonülős délután. Szinte tudat alatt szerezzük be egymás után az őszi gyógynövényeket és fűszereket, mintha a szervezetünk is érezné, hogy most ezek jótékony hatásaira van a legnagyobb szüksége.
Mutatom, nálam mi kerül elő ilyenkor:
Fahéj
Az egyik legkedveltebb fűszer, amivel a zabpelyhünktől kezdve a kakaón keresztül a süteményekig bármelyik ételünket ízesíthetjük, fogyasztása ráadásul az egészségünkre is szuper hatással van. A fahéjról már a rómaiak is úgy hitték, hogy tökéletesen alkalmas a „lélek egyensúlyának visszaállítására”. Számtalan egészségügyi problémára hathat jótékonyan például segíti az emésztőrendszerünket, támogathat minket a szív- és érrendszeri problémák leküzdésében, de jól jöhet akkor is, ha a vércukorszintünkkel akadt probléma. Szabályozhatja a vérnyomásunkat, de megfázás esetében is segítheti a gyógyulásunkat. Próbáljátok ki például ebben a receptben:
Fahéjas csiga mascarponekrémmel
Borbás Marcsi receptje
Kardamom
Sós és édes ételekbe egyaránt csempészhetünk ebből az egzotikus színű és ízű fűszerből, az indiai konyha egyik leggyakoribb alapanyagából. Számos emésztési zavarra jótékony hatással lehet, de a kellemetlen leheletünket is javíthatjuk a segítségével. Gazdag antioxidánsokban, serkenti az anyagcserét, ez utóbbi miatt pedig akár még a fogyókúránkat is támogathatja. Fantasztikus például ebben a sütiben:
Ünnepi körtés sütemény
Borbás Marcsi receptje
Kömény
Jellegzetes íze miatt főleg a leveseinket szoktuk vele ízesíteni, de remek például húsok, pörköltek, sajtok, saláták és sós sütemények mellett is. Gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatása mellett azért is érdemes fogyasztani, mert segíthet csökkenteni a haspuffadást és mérsékelheti a túlzott savképződést. Antioxidánstartalma miatt a sejtek egészséges működését is támogathatja. És persze a körözöttből sem hagyjuk ki soha:
Körözött
Borbás Marcsi receptje
Kakukkfű
Erős, kámforos aromája miatt csínján kell bánni vele, amikor az ételeink ízesítésére használjuk. Vágott és morzsolt formában is beszerezhetjük, hogy aztán levesekbe vagy a salátákba tegyük, bár éppenséggel szórhatunk belőle a sült húsokra, vagy a hurka és a kolbász ízét is izgalmasabbá tehetjük vele – ezerarcú fűszer, jó vele kísérletezni! A kakukkfű étvágygerjesztő hatással bír, emellett jótékonyan hathat a gyomorproblémákra, segítheti az emésztésünket és szélhajtó hatással is rendelkezik. Köhögéscsillapításra is alkalmazzák. Sütiben próbáltátok már?
Fűszeres-vadvirágos-füves kekszek: egy tészta számtalan variációban
Az alaptészta receptje, amelyből aztán lehet levendulás, rózsás, chilis, kakukkfüves keksz. Ebből készül az utóbbi időben olyan népszerű „füves” kekszem is, amelynek most minden titkát felfedem.
Rozmaring
Közkedvelt gyógynövény a rozmaring, amit fűszerként is előszeretettel használunk főzés közben. Ízesíthetjük vele a mártásokat, vadhúsokat, pácokat, szárnyas sülteket, zsíros húsételeket, gomba- és halételeket, de akár egy egyszerű paradicsomos szósszal leöntött tésztát is izgalmasabbá varázsolhatunk a segítségével. A népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésére, enyhe görcsök, esetleg ugyancsak enyhébb izom- és ízületi fájdalmak csillapítására alkalmazták. Frissítő, élénkítő hatása miatt fürdővízbe is szoktak szórni belőle. Sós pitékből kihagyhatatlan:
Fokhagymás pite
La tarte à l'ail, avagy fokhagymás pite, ahogy a franciák készítik!
Zsálya
Az ókori rómaiak a bölcsesség és a hosszú élet fűszerének tartották, manapság azonban kevésbé népszerű, legalábbis hazánkban (méltatlanul) mellőzött ételízesítő. Áztathatjuk olívaolajban, a zsályaízű olajjal pedig meglocsolhatjuk a salátánkat, de szárított zsályát szórhatunk a paradicsomos ételekhez, rizottókhoz, levesekhez és sülthúsokhoz is. Erős íze miatt érdemes csínján bánni az adagolással. Számos egészségügyi előnye között érdemes megemlíteni az emésztési problémák kezelését, és azt, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve nyugtatóan hathat az idegrendszerre, javíthatja a memóriát, kedélyjavító hatással is rendelkezik. Kirántva igazán különleges:
Borsófőzelék rántott zsályával és tavaszi zöldségekkel
Haraszti Zsolt receptje
Pumpkin spice, avagy „tökfűszer”: a mindenegyben jóság
Méz, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és gyömbér – a sütőtökös tejeskávé, vagyis az úgynevezett „pumpkin spice latte” jellemző alapanyagai ezek. Néhány éve érkezett meg hazánkba ez az izgalmas ízvilágú és tökéletesen őszi ital, amely rövid időn belül az egyik legnépszerűbb kávékülönlegességgé vált. Az összetevők miatt ez a meleg ital is az egészségünkre válhat, ha odafigyelünk az édesítésére!
Sütőtökös tejeskávé (Pumpkin spice latte)
Borbás Marcsi receptje
A szerecsendió jellegzetes aromájú, erős fűszer, ami különösen jótékony hatással bír, ha savtúltengésről vagy az emésztés javításáról van szó. Külsőleg reumás fájdalmak kezelésére is használták és afrodiziákumként is számon tartották a népi gyógyászatban. A szegfűszeg fájdalomcsillapító hatásáról ismeretes, ízületi gyulladások esetén használták egykor, vagy éppen a fogfájás csillapítására. A gyömbér pedig többek között a hányinger csillapítására és az úgynevezett „utazásos betegségek” kezelésére alkalmas, valamint az emésztőrendszeri megbetegedések gyógyítására. Serkenti az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, magas az antioxidáns-tartalma. Segíthet kordában tartani a vércukorszintet és szíverősítőként is számontartják.
Vagyis mértékkel és nyugodt szívvel fogyaszthatjuk az ősz egyik legkedveltebb forró italát a kedvenc kávézónkban , vagy elkészíthetjük otthon is, ezzel különlegesebbé téve egy novemberi délutánt.