Hozzávalók:
- 50 dkg sütni való burgonya
- 12-15 dkg liszt
- 2 ek villával felvert tojás
- só
Különféle sajtok:
- mozzarella
- gorgonzola dolce
- gorgonzola picante
- brie
- parmezán
- 5 dl zsíros tejszín
- só, bors
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
A jó minőségű sütni való burgonyát héjában megfőzzük, majd a meghámozott főtt burgonyákat krumplinyomón áttörjük. Ezután a további műveleteket a megtisztított asztalon vagy egy nagy deszkán végezzük.
A burgonyát egy kupacba összehúzzuk, a közepébe mélyedést készítünk, ide teszünk két evőkanálnyit a villával felvert tojásból. Hozzáadunk egy kiskanál sót, majd a liszttel begyúrjuk.
Érdemes először csak a liszt kétharmad részét beledolgozni, mert fontos, hogy ne legyen kemény a tésztánk, viszont jól lehessen dolgozni vele. Ha elkészültünk, akkor 2-3 részre osztjuk a tésztát, és mindegyik részből hengert sodrunk. A hengereket feldaraboljuk, majd mindegyik darabot egy határozott mozdulattal végiggörgetjük egy villa hátoldalán.
Természetesen enélkül is nagyon finom a gnocchi, viszont így sokkal több szaftot tud magára ragasztani. Ha elkészültünk, akkor forrásban lévő sós vízben kifőzzük a gnocchikat.
Közben gyorsan elkészítjük a mártást is. A tejszínt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a különféle sajtokat, és összeolvasztjuk. Bármilyen sajttal készíthetjük, ami éppen van otthon, vagy amilyet szeretünk, de érdemes mindenképpen többfélét használni hozzá. 1-2 gerezd fokhagymával, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük a mártást. Kevés vajjal is krémesítjük. A főzővízből egyenesen a mártásba szedjük ki a gnocchikat, és tálaláskor még egy kis parmezánt reszelünk a tetejére.