Ne dobd ki a dinnyehéjat!

Gasztro

Ne dobd ki a dinnyehéjat!

Egy dinnye súlyának legalább harmada a héja. Míg édes, szaftos gyümölcshúst falatozzuk, érdemes ezen elgondolkodni. Ha már megtermeltük, vagy valaki más megtermelte, mi pénzt adtunk érte és hazacipeltük, akkor csak jó volna valamire hasznosítani! Íme, 7 tuti ötlet, ami mind dinnyehéjból készül, hogy semmi se vesszen kárba!

Bóléhoz, gyümölcssalátához tál

Ha vendégségre, családi ünnepre készülünk, a kerti parti látványát emeli a dinnyehéjból faragott tál. Nálunk nagy kedvenc a mentés görögdinnye-limonádé, amihez a dinnye húsából készül az alap ital. A kivájt dinnyehéj pedig kínálja magát, hogy mint bólés tál, szerepet kapjon az asztalon.

 

Tovább olvasok

Befőtt

A dinnyehéjról hámozókéssel szépen lehántjuk a vastag, zöld külső héjat. Ezután apróra vágva, cukorszirupba téve, majd hőkezelve különleges befőttet készíthetünk belőle. Nálunk nagy kedvenc a rózsaszörpben, a levendulaszörpben vagy a bodzabogyó levével gazdagított szirupban eltett dinnyehéj-kocka.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Kandírozás

A kandírozott dinnyehéj finom csemege. Ehhez a kockára vágott dinnyehéjat sűrű cukorszirupban néhány percig főzzük, majd hagyjuk hűlni. Ezt még háromszor megismételjük, majd a kissé üvegesre vált dinnyehéj-darabokat lecsöpögtetjük, cukorba forgatjuk, és zsírpapíron hagyjuk megszikkadni. Olyasminek lehet elképzelni, mint a zselécukorka, tehetjük gyümölcskenyérbe, süteménybe, vagy csak úgy, édes nassolnivalónak is tökéletes. A visszamaradt szirup pedig vízzel hígítva kellemes üdítő ital, vagy limonádé-alap lehet.

Savanyúság

Felütve a jól bevált szakácskönyveket számtalan receptet találunk arra, hogyan készülhet a legyalult vagy vékonyra szelt dinnyehéjból savanyúság. Akár ecetes, fűszeres, mustármagos, hagymás felöntőlével, vagy csak a csalamádéhoz adva. Aki pedig járatos a fermentálásban, jó adag kaporral a kovászos uborkához hasonlóan savanyíthat feldarabolt dinnyehéjat. A látvány ugyan először meglepő, de az íze annyira jó, hogy majd alig várjuk az újabb dinnyehéj-hajók aprítását, üvegekbe tuszkolását!

Csatni

Ha van egy tuti csatni-recepted, akkor bátran állj neki dinnyehéjból is kipróbálni! Ez a dél-ázsiai eredetű, fűszeres, szósz-féleség az ecet, a hagyma és cukor szentháromságán alapul. Lehet édeskés vagy savanykás, csípősebb vagy inkább az aromás fűszerezés felé hajló, így a dinnyehéj bármelyik ízvilágba pompásan beleillik! Én a kedvenc egres-csatnink receptjét vettem hozzá alapul, jó sok hagymával, zöld és piros chilivel, meg némi gyömbérrel főztem össze. Mire a dinnyehéj megpuhult, addigra kellően krémessé is vált, úgyhogy csak néhány nap érlelésre volt csak szükség, hogy a grillezett császárhús mellett méltó ellenfélre találjon.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Curry

A curry egy aromás, szószos fogás, aminek megszámlálhatatlanul sok fajtája létezik. Ha készíthetünk cukkinivel curryt, akkor dinnyehéjból miért ne? Hagyma, római kömény, fokhagyma, chili, currypor vagy currypaszta, kókusztej, és egy zseniálisan finom vegetáriánus fogást varázsolhatunk abból, ami egyébként konyhai hulladék lenne.

Növénytáp

A dinnye héja sok ásványi anyagot tartalmaz. Ezért a kerti- és a szobanövények is örömmel veszik, ha a dinnyehéjból áztatással készült vagy erjesztett organikus tápoldattal öntözzük őket. Magas foszfor- és káliumtartalmát meghálálják! Végül pedig minden dinnye-maradéknak a komposzton a helye!

Ajánljuk még:

Sült keszeg mediterrán bájjal

A levendularajongók őszi öröme, amikor a júniusban szépen visszavágott levendulabokrok egy újabb virágzással hálálják meg a gondoskodást. Olykor csak néhány lila kalászt lenget a szél mutatóban, máskor szép kis csokrokba is gyűjthetjük az illatos virágokat. Ha a szabadban sütünk, a parázsba dobhatunk az előző évi, megszáradt levendulaszárakból. Nem sokat, ezt is csak mértékkel, ám egy-két maréknyi belőle fenséges, finom levendulafüstös aromát ad a roston sült finomságoknak, legyen az hús, zöldség, vagy például egy karcsú keszeg.