Mit készíthetünk őszibarackból a befőttön túl?

Gasztro

Mit készíthetünk őszibarackból a befőttön túl?

Ki ne emlékezne a grízes tésztához olyan gyakran kínált barackbefőttre, amiért egy egész héten át képesek voltunk sóvárogni, mire végre a hétvégi asztalra kerülhetett. A legtöbben erről az oldaláról ismerik csodálatos gyümölcsünket, az őszibarackot, pedig ennél jóval többet tud adni nekünk. Ezúttal felhasználásának szerteágazó lehetőségeit hoztuk el a télre történő tartósítástól kezdve az italok készítésén át egészen a grillezett finomságokig.

Rögtön a klasszikus egy tovább gondolásával kezdenék: a fűszeres barackbefőttel.

Ehhez az alapreceptben leírtakon felül a következőket kell megtennünk:

  • A megmosott, meghámozott és kimagozott barackokat vágjuk negyedekre (ha az átlagosnál méretesebb barackokhoz jutottunk hozzá, akkor további darabokra is).
  • Daráljunk közepesen durvára két maréknyi fenyőmagot és három maréknyi tisztított mandulát, majd pirítsunk meg a keveréket forró serpenyőben, folyamatos keverés mellett.
  • Amikor megpirult, vegyük le a tűzről és forgassuk meg benne az őszibarack szeleteket.
  • Főzzük meg a szirupot a klasszikus recept szerint: cukor, víz, egy kevés citromsav (és ízlés szerint vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom stb.).
  • Hámozzunk friss gyömbért, szeleteljük fel, és helyezzük bele steril befőttesüvegekbe!
  • Ezekbe a gyömbérrel megágyazott üvegekbe tegyük bele jó szorosan a mandulába és fenyőmagba forgatott barackokat, majd öntsük fel a cukros sziruppal!
  • Az üvegekben úgy helyezzük el a barackokat, hogy azokat a szirup bőven elfedje, zárjuk le az üvegeket, és dunsztoljuk őket!

Fotó: Unsplash / LuAnn Hunt

 

Tovább olvasok

Hasonlóan járhatunk el más-más ízesítéssel: erre jó példa a citromfüves barack. Ebben az esetben kihagyjuk a magba forgatás folyamatát, és csak sima barackszeletekkel dolgozunk, a szirupba pedig belefőzünk egy nagy maréknyi friss citromfű levelet. Hagyjuk állni a forró szirupban negyed órán át, majd leszűrve öntjük rá az üvegbe helyezett barackokra. Kiváló téli csemege lesz belőle.

Az egyik legértékesebb, legfinomabb dolog, amit az őszibarackból készíthetünk a rostos őszilé.

Könnyebb dolguk van azoknak, akiknek befőző automatájuk is van, mert ebben az esetben a meghámozott és megpucolt, majd megfőzött barackok lefőtt levét csak ki kell ereszteniük a csapon. Csak halkan súgom meg, hogy az így elkészített baracklé sokkal kevésbé lesz rostos, mint a lábosban, klasszikus módon elkészített változat – no persze csak akkor, ha utólag a gyümölcshúst le nem turmixoljuk, és hozzá nem adjuk a léhez.

Fotó: Unsplash / Vedrana Filipović

A barackok legegyszerűbb lefőzési módja a lábosos verzió: a meghámozott, kimagozott és felcikkezett barackokat egy kevés vízben feltesszük főni (két ujjnyival több vizet használva, mint ami ellepi), majd mikor a barack megpuhult, leturmixoljuk. Itt számos döntést hozhatunk: ha cukrozott változatot szeretnénk, akkor ízlés szerint édesítjük gyümölcslevünket. Ha szeretnénk plusz aromát neki, akkor tehetünk bele vaníliát, vagy készíthetünk igazi télies változatot is fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel. A baracklevünk rostossága rajtunk múlik: ha hígabb levet szeretnénk, akkor több vizet öntsünk rá vagy kisebb lyukú szűrőn eresszük át, ha sűrűbbet, akkor hagyjuk bátran üvegbe csorogni a leturmixolt levünket! Miután megtaláltuk a megfelelő állagot, töltsük forrón steril üvegekbe, és dunsztoljuk –

ha szeretnénk, hogy szép színe maradjon, akkor főzés során ne felejtsük el a citromsavat sem!

Fotó: Unsplash / Ian Baldwin

Ha nem télire akarjuk eltenni, akkor kísérletezhetünk friss italokkal is- ehhez kiváló választás lehet a joghurtos jeges barackturmix vagy a kókuszkrémes vegán változat. Desszertek terén is szinte kimeríthetetlen a választék: a granolával rétegezett barackos házi joghurttól kezdve a barackos tejberizsen át egészen a klasszikus barackos krumpligombócig számos lehetőség nyitva áll előttünk. Készíthetünk vaníliás pohárkrémet belőle, tortát, sütés nélküli édességeket vagy éppen hideg gyümölcslevest.

Fotó: Pixabay / Lisa Redfern

Egy-egy kerti grillparty során is aduászként vehetjük elő, hiszen a barackot kiválóan lehet grillezni is. Ehhez érdemes előzetesen egy kevés mézes pácban megforgatni, majd óvatosan a grillre tenni. Sokan szeretik szaftos húsok mellé.

Nem túl gyakran alkalmazott, ám annál jobb megoldás az aszalás is, mert minden hiedelemmel ellentétben igenis lehet jól aszalni a barackot is. Erre két lehetőségünk is van: ha érettebb, puhább barackokhoz jutottunk hozzá, akkor a gyümölcslap készítését ajánlom. Ebben az esetben a barackokat meghámozzuk, magozzuk, majd turmixoljuk, és a gyümölcspépet sütőpapírral fedett aszalótálcára tesszük- méghozzá úgy, hogy spatulával vékonyan elterítjük. Ezt a masszát kiaszalva finom gyümölcslapokhoz jutunk, amelyeket aztán számos élő édesség elkészítéséhez is felhasználhatunk.

Fotó: Pixabay / Deer-Far

Másik változat a klasszikus aszalt barack, amihez érdemesebb már megfelelően érett, de még nem túl puha barackokat választani. A meghámozott, kimagozott és felcikkezett barackokat forgassuk meg ízlés szerint fűszerekben és édesítőkben- én a mézet és a vaníliát javaslom. Tegyünk hozzá citromsavat is, hogy a színe megmaradjon! Mikor eleget állt a pácban, alaposan csepegtessük le, és mehetnek a cikkek az aszalóba. A méztől egy enyhe kéreg lesz rajtuk, miközben finom puhák maradnak. A mézes pácot félretehetjük, és sokrétűen felhasználhatjuk mártásokhoz, édességekhez, de akár levesekhez is.

Nyitókép: Unsplash / Bozhin Karaivanov

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.