Barátfüle
A finom házilekvárral töltött barátfüle vagy más néven lekváros derelye gyermekkorunk egyik abszolút kedvence. Állítólag egy budai vendéglős, Franz Freund alkotta meg ezt a töltött tésztacsodát, ami étlapján Freunds gefüllte Tasche (Freund-féle töltött táska) néven szerepelt. Készítésekor a kiszaggatott tésztalapokat megtöltik házi lekvárral (esetleg túróval vagy mákkal), vízben megfőzik, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatják. A menzán porcukrot is szórtak rá, mi pedig csak azt sajnáltuk, hogy repeta ritkán volt belőle.
Juhtúrós barátfüle – a töltött tésztafélék netovábbja
A szlovák konyha jellegzetes étele a juhtúrós burgonyapéppel töltött tésztaféle, a bryndzové pirohy. Szlovákiában járva vétek volna kihagyni! Egyesíti magában mindazt, amit északi szomszédunk konyhájától várunk. Az egyszerű alapanyagok adta, fantáziával megálmodott ételben ott van a nagy hegyek illatos legelőinek üzenete, a brindza és a sűrű tejföl. Benne a serény kezek gyúrta tészta, a zsírban reszkető, ragyogó szalonnakockák, a ropogós pörc, olykor az édes illatú pirított hagyma. Nem lehet róla nem elragadtatva beszélni, nem is tudnék, mert a töltött tésztafélék mindegyike nagyon közel áll a szívemhez.
Paprikás krumpli
A paprikás krumpli sosem megy ki a divatból. Puhára főtt krumpli, paprikás, sűrű lére eresztve szalonnával, kolbásszal, esetleg virslivel – ami van otthon. Mellé egy kevés kovászos uborka, egy szelet kenyér, esetleg egy kanál tejföl. A régi tábortüzek és nyári táborok kedvelt bográcsos étele. Mosogatni alig kell utána, 20 percnél több munkát nem igényel, laktató és olcsó fogás.
Paprikás krumpli, krumplipaprikás – nálatok hogyan készül?
Valamikor réges-régen minden valamire való háztartásban volt otthon krumpli, zsír, hagyma paprika. Tehát a paprikás krumpli elkészítésének nem lehetett akadálya. Ha még akadt hozzá kolbász, virsli, szalonna, főtt bele csipetke, akkor már egészen fejedelmi fogásnak nézhetett elébe az, aki megéhezett.
Agglegénytál
Hasonló a paprikáskrumplihoz, de tojás is van benne. Olyan, mintha alkotnánk egy izgalmas egyveleget a rántottából, lecsóból és a paprikás krumpliból. Szükségünk lesz hozzá hagymára, paprikára, paradicsomra, krumplira, kolbászra és tojásra. Ugyanúgy olcsó és laktató étel, elkészítése egyszerű, és nem is vesz igénybe túl sok időt. A főzés tudományával ismerkedő agglegényeknek kifejezetten ajánljuk!
Fotó: 123RF
Pásztortarhonya
Egy imádott magyar klasszikus. Bográcsban elkészítve az igazi, de ha az étel lelkét, a füstölt kolbászt jól eltaláljuk, akkor lábosban is tökéletes lesz a végeredmény. Elkészítéséhez az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a tarhonyával összepirítani. Ezután sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Rászórjuk a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászokat. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg minden összetevője puha nem lesz. Ha szükséges, az elforrt vizet pótoljuk.
Pásztortarhonya
Borbás Marcsi receptje
Tojásos leves
Az egyik kedvencem a tojásleves. Az elhíresült szűkös idők levese, aminek alapanyagai majd az összes háztartásban megtalálhatóak, még a nehezebb időkben is. Először elkészítjük az alapot: felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, és megpirítjuk. Mehet rá a zúzott fokhagyma, körülbelül 2 dl víz, egy kis pirospaprika, majd a maradék egy liter víz. Hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a fűszereket: kömény, bors, babérlevél és só kerül bele nálunk, de valahol cukrozzák is. Egy a lényeg: a köményt el ne felejtsük! A levest közepes lángon megfőzzük, közben felverjük a tojásokat, és a kanállal vagy villával örvényt forgatva belecsurgatjuk a finom fűszeres lébe. Egy perc, és kész is van a felejthetetlen levesünk, amit mifelénk szigorúan ecettel fogyasztanak.
Tojásleves kétféleképpen
Borbás Marcsi receptjei
Bundáskenyér
Az örök Jolly Joker. Pár szelet másnapos kenyér, felvert tojás, egy kevés só és már elő is készítettük a legfinomabb reggelit. Szerintem zsírban kisütve a legfinomabb, de természetesen olajban is elkészíthető. Van, ahol tejet is kevernek a felvert tojásba, és abban forgatják meg a kenyérszeleteket, sőt mostanában egyre több helyen látom, hogy reszelt sajt is kerül a bundába. Nekem mindenesetre a legegyszerűbb klasszikus változat a kedvencem, és nincs olyan alkalom, amikor ne ennék meg jóízűen egy örökifjú bundáskenyeret.
Dödölle
Sósan és édesen is fogyasztható a dödölle, és számtalan módon elkészíthető. Alapja a főtt krumpli, amihez lisztet keverünk, majd kockára vágott és zsírban megpirított vöröshagymával dúsítjuk. Ha pirítva szeretjük, akkor kanállal merítünk egy adagot a dödölléből, és beleszaggatjuk a tepsibe. Rászórjuk a pirított hagymát, és forró sütőben vagy a serpenyőben megpirítjuk. Általában tejföllel vagy joghurttal tálaljuk, de nagyszüleink szalonnát is gyakorta kockáztak hozzá.
Böjti recept: az igazi dödölle
Vilma néni receptje.
Nyitókép: 123RF