Mama receptkönyvének olcsó, gyors és laktató finomságai

Gasztro

Mama receptkönyvének olcsó, gyors és laktató finomságai

A legjobb dolgok sokszor a nemes egyszerűségben rejlenek, és ez a heti menü elkészítésekor sincs másként. Nagyanyáink mesterei voltak a pénztárcakímélő főzés tudományának, és panaszra nem lehet okunk: olyan ízeket varázsoltak az asztalra, amik után a mai napig csak sóvárgunk. Emlékidéző, finom, laktató és nem utolsósorban pénztárcakímélő válogatásunk következik.

Barátfüle

A finom házilekvárral töltött barátfüle vagy más néven lekváros derelye gyermekkorunk egyik abszolút kedvence. Állítólag egy budai vendéglős, Franz Freund alkotta meg ezt a töltött tésztacsodát, ami étlapján Freunds gefüllte Tasche (Freund-féle töltött táska) néven szerepelt. Készítésekor a kiszaggatott tésztalapokat megtöltik házi lekvárral (esetleg túróval vagy mákkal), vízben megfőzik, majd vajban pirított zsemlemorzsába forgatják. A menzán porcukrot is szórtak rá, mi pedig csak azt sajnáltuk, hogy repeta ritkán volt belőle.

Juhtúrós barátfüle – a töltött tésztafélék netovábbja
A szlovák konyha jellegzetes étele a juhtúrós burgonyapéppel töltött tésztaféle, a bryndzové pirohy. Szlovákiában járva vétek volna kihagyni! Egyesíti magában mindazt, amit északi szomszédunk konyhájától várunk. Az egyszerű alapanyagok adta, fantáziával megálmodott ételben ott van a nagy hegyek illatos legelőinek üzenete, a brindza és a sűrű tejföl. Benne a serény kezek gyúrta tészta, a zsírban reszkető, ragyogó szalonnakockák, a ropogós pörc, olykor az édes illatú pirított hagyma. Nem lehet róla nem elragadtatva beszélni, nem is tudnék, mert a töltött tésztafélék mindegyike nagyon közel áll a szívemhez.
 

Paprikás krumpli

A paprikás krumpli sosem megy ki a divatból. Puhára főtt krumpli, paprikás, sűrű lére eresztve szalonnával, kolbásszal, esetleg virslivel – ami van otthon. Mellé egy kevés kovászos uborka, egy szelet kenyér, esetleg egy kanál tejföl. A régi tábortüzek és nyári táborok kedvelt bográcsos étele. Mosogatni alig kell utána, 20 percnél több munkát nem igényel, laktató és olcsó fogás.

Paprikás krumpli, krumplipaprikás – nálatok hogyan készül?
Valamikor réges-régen minden valamire való háztartásban volt otthon krumpli, zsír, hagyma paprika. Tehát a paprikás krumpli elkészítésének nem lehetett akadálya. Ha még akadt hozzá kolbász, virsli, szalonna, főtt bele csipetke, akkor már egészen fejedelmi fogásnak nézhetett elébe az, aki megéhezett.

Agglegénytál

Hasonló a paprikáskrumplihoz, de tojás is van benne. Olyan, mintha alkotnánk egy izgalmas egyveleget a rántottából, lecsóból és a paprikás krumpliból. Szükségünk lesz hozzá hagymára, paprikára, paradicsomra, krumplira, kolbászra és tojásra. Ugyanúgy olcsó és laktató étel, elkészítése egyszerű, és nem is vesz igénybe túl sok időt. A főzés tudományával ismerkedő agglegényeknek kifejezetten ajánljuk!

Fotó: 123RF 

Pásztortarhonya

Egy imádott magyar klasszikus. Bográcsban elkészítve az igazi, de ha az étel lelkét, a füstölt kolbászt jól eltaláljuk, akkor lábosban is tökéletes lesz a végeredmény. Elkészítéséhez az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a tarhonyával összepirítani. Ezután sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Rászórjuk a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászokat. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és addig főzzük, amíg minden összetevője puha nem lesz. Ha szükséges, az elforrt vizet pótoljuk.

Tojásos leves

Az egyik kedvencem a tojásleves. Az elhíresült szűkös idők levese, aminek alapanyagai majd az összes háztartásban megtalálhatóak, még a nehezebb időkben is. Először elkészítjük az alapot: felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, és megpirítjuk. Mehet rá a zúzott fokhagyma, körülbelül 2 dl víz, egy kis pirospaprika, majd a maradék egy liter víz. Hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a fűszereket: kömény, bors, babérlevél és só kerül bele nálunk, de valahol cukrozzák is. Egy a lényeg: a köményt el ne felejtsük! A levest közepes lángon megfőzzük, közben felverjük a tojásokat, és a kanállal vagy villával örvényt forgatva belecsurgatjuk a finom fűszeres lébe. Egy perc, és kész is van a felejthetetlen levesünk, amit mifelénk szigorúan ecettel fogyasztanak.

 

Bundáskenyér

Az örök Jolly Joker. Pár szelet másnapos kenyér, felvert tojás, egy kevés só és már elő is készítettük a legfinomabb reggelit. Szerintem zsírban kisütve a legfinomabb, de természetesen olajban is elkészíthető. Van, ahol tejet is kevernek a felvert tojásba, és abban forgatják meg a kenyérszeleteket, sőt mostanában egyre több helyen látom, hogy reszelt sajt is kerül a bundába. Nekem mindenesetre a legegyszerűbb klasszikus változat a kedvencem, és nincs olyan alkalom, amikor ne ennék meg jóízűen egy örökifjú bundáskenyeret.

Dödölle

Sósan és édesen is fogyasztható a dödölle, és számtalan módon elkészíthető. Alapja a főtt krumpli, amihez lisztet keverünk, majd kockára vágott és zsírban megpirított vöröshagymával dúsítjuk. Ha pirítva szeretjük, akkor kanállal merítünk egy adagot a dödölléből, és beleszaggatjuk a tepsibe. Rászórjuk a pirított hagymát, és forró sütőben vagy a serpenyőben megpirítjuk. Általában tejföllel vagy joghurttal tálaljuk, de nagyszüleink szalonnát is gyakorta kockáztak hozzá.

Nyitókép: 123RF