Hozzávalók:
- 1 ek sertészsír
- 2 nagy szelet füstölt szalonna
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kg főzni való burgonya
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- só
A nokedlihez:
- 20 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 dl víz
- só
Paradicsomsaláta:
- 2-3 szem nagyobb paradicsom
- 8-10 szem koktélparadicsom
- 2 fej lilahagyma
- 2 tk cukor
- 1 dl 3 %-os ecet
- pici só
- 2 ek tökmagolaj
Elkészítés:
A füstölt szalonnát felaprítjuk, és a sertészsíron kiolvasztjuk a zsírját. Ezután rádobjuk a felkockázott hagymát, és hagyjuk dinsztelődni. Közben a húsos szalonnát és a kolbászt falatnyi darabokra vágjuk. Ezeket is rádobjuk a hagymára, és kevés ideig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat, megsózzuk, és rövid ideig főzzük. A burgonyát megtisztítjuk, hosszúkás darabokra vágjuk, és ezt is az ételhez adjuk. Gazdagítjuk egy felaprított paprikával és egy paradicsommal is. Miközben fő, folyamatosan ellenőrizzük, hogy elég sós-e, hiszen a krumpli sok sót vesz fel.
A nokedlihez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, hogy ne legyenek a tésztában csomók. Ha a burgonya megfőtt, a nokedliket is beleszaggatjuk a paprikásba. Figyeljünk, hogy legyen rajta elég szaft.
A salátához a cukrot elkeverjük az ecettel, és beleforgatjuk az ízlés szerint feldarabolt paradicsomokat és a lilahagymát. Tálaláskor meglocsoljuk tökmagolajjal.
Ajánljuk még: