Tojásleves kétféleképpen

Gasztro

Tojásleves kétféleképpen

 Borbás Marcsi receptjei

Köménymagos tojásleves (rántott leves):

 Hozzávalók:

  • 4 dl víz
  • 1 ek mangalicazsír
  • 1 kk köménymag
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek liszt
  • tárkonyecet
  • 2 db tojás

Elkészítés: 

Mangalicazsíron kipattogtatjuk a köménymagot, majd rászórjuk a lisztet, és rövid ideig pirítjuk. Ezután jöhet rá a fűszerpaprika, majd azonnal a hideg víz. Az egészet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és az ízlés szerinti mennyiségű ecetet. Végül alaposan megkavarjuk a levest, és belebuggyantjuk a tojásokat. Ha a tojások külsején a fehérje megszilárdult, de belül még krémes a sárgája, máris tálalhatjuk a levest.

Erdélyi savanyú tojásleves

Hozzávalók: 

  • 12 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mangalicazsír
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 liter víz
  • őrölt bors
  • újhagymaszár
  • 1 csokor petrezselyem
  • tárkonyecet

 

Elkészítés:

Pici kockákra vágjuk a szalonnát, és rózsaszínűre pirítjuk. Erre ráöntjük a tíz darab felvert tojást, illetve a két plusz tojásfehérjét, és lassú tűzön megsütjük úgy, hogy lepényszerűen egyben maradjon. Ha kicsit hűlt, falatnyi kockákra vágjuk. Közben az apróra vágott fokhagymával és sóval felforraljuk a vizet, amelyet a két tojássárgájával kikevert tejszínnel behabarunk.

 

Ezután már nem forraljuk, nehogy a sárgája kicsapódjon. Fűszerezzük a borssal, a tárkonyecettel, és az aprított újhagymaszárral, valamint a petrezselyemmel. Végül pedig beletesszük a levesbe a felaprított szalonnás rántottát.