Hozzávalók
A tésztához:
- 1 kg sütnivaló burgonya
- kb. 40 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 tk. só
- 1 ek. sertészsír
- 1 csomag porélesztő
Káposztás töltelék:
- 1 fej káposzta
- 1 ek. sertészsír
- bors
- só
Az édes változathoz:
- cukor nélküli, kemény szilvalekvár
A sütéshez:
- 2 liter napraforgóolaj
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük. Ha kicsit hűlt, meghámozzuk, majd krémesre áttörjük. Ha teljesen kihűlt, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól kezelhető, nyújtható tésztát kapjunk. Ezután, ha szükséges, egy picit pihentetjük.
Alaposan lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Körlapokat szaggatunk belőle, melyeket egyenként lekvárral vagy dinsztelt káposztával megtöltünk. A kiszaggatott körlap egyik felébe halmozzuk a tölteléket, majd a tészta másik felét ráhajtjuk (félkörre). Villával jól lenyomkodjuk a szélét, hogy sütéskor ne jöjjön ki a töltelék. Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalát pirosra megsütjük.
A dinsztelt káposztás töltelékhez a káposztát lereszeljük, majd lesózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. Ezután zsíron aranybarnára dinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük.
Ajánljuk még: