
Hozzávalók
- 225 g vaj
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g finomliszt
- 1 tk. só
- 120 g tejföl
- 1 ek. hideg víz
Az édes töltelékhez:
- 100 g túró
- 2-3 ek. tejföl
- 2-3 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1 vaníliarúd
- ½ citrom héja
- 3 szál rebarbara
A sós töltelékhez:
- 100 g túró
- 2-3 ek. tejföl
- 1 púpos tk. só
- friss petrezselyem
- friss kapor
- ¼ citrom héja
- 2-3 szál spárga
- pehelysó
A kenéshez:
- felvert tojás
Elkészítés
A tésztához a hideg, kockára vágott vajat elkezdjük összedolgozni a kétféle liszttel és a sóval egy deszkán. Figyeljünk, hogy ne melegítsük fel a hozzávalókat, gyorsan dolgozzunk. Ezután egy dagasztótálba rakjuk lisztes keveréket, majd összegyúrjuk a tejföllel. Ha szükséges, néhány csepp hideg vizet is adunk hozzá. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, maradjanak benne vajdarabok. Ha összeállt, lisztezett deszkán hosszúkásra kisodorjuk, majd összehatjuk. A tészta felső részét egyharmadig behajtjuk, az alsó részt pedig erre hajtjuk rá. Ezután megszórjuk liszttel, majd újra megnyújtjuk egy kicsit. Újra elvégezzük a hajtást, majd becsomagoljuk, és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. Ekkor még morzsalékos, törős a tésztánk, de ez nem probléma, a végére szépen össze fog állni.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Figyeljünk, hogy ne legyen egyik sem túl folyós. Az édeshez a megtisztított, feldarabolt rebarbarát cukrozzuk le, és hagyjuk állni 10-15 percig.
A sóshoz a spárgát alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel 6-7 centiméteres darabokra.
Ha megpihent a tészta, egyenletes vastagságúra kinyújtjuk, majd körülbelül 15-17 cm-es köröket szaggatunk belőle. A tésztakörök közepére teszünk egy adagot a töltelékből, majd megrakjuk rebarbarával, illetve spárgával.

A tésztakörök szélét sorban felhajtjuk, kissé összenyomkodjuk, majd lekenjük tojással. Az édes verziót cukorral is megszórjuk.
170 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk őket, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálaláskor a spárgásat pehelysóval és olívaolajjal tálaljuk.

Az édes verziót megszórhatjuk egy kis bazsalikommal is.
