Galette
Olvasási idő: 2 perc

Galette

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók

  • 225 g vaj
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 120 g tejföl
  • 1 ek. hideg víz

Az édes töltelékhez:

  • 100 g túró
  • 2-3 ek. tejföl
  • 2-3 ek. cukor (ízlés szerint)
  • 1 vaníliarúd
  • ½ citrom héja
  • 3 szál rebarbara

A sós töltelékhez:

  • 100 g túró
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 púpos tk. só
  • friss petrezselyem
  • friss kapor
  • ¼ citrom héja
  • 2-3 szál spárga
  • pehelysó

A kenéshez:

  • felvert tojás

 

Elkészítés 

A tésztához a hideg, kockára vágott vajat elkezdjük összedolgozni a kétféle liszttel és a sóval egy deszkán. Figyeljünk, hogy ne melegítsük fel a hozzávalókat, gyorsan dolgozzunk. Ezután egy dagasztótálba rakjuk lisztes keveréket, majd összegyúrjuk a tejföllel. Ha szükséges, néhány csepp hideg vizet is adunk hozzá. Ne dolgozzunk vele túl sokáig, maradjanak benne vajdarabok. Ha összeállt, lisztezett deszkán hosszúkásra kisodorjuk, majd összehatjuk. A tészta felső részét egyharmadig behajtjuk, az alsó részt pedig erre hajtjuk rá. Ezután megszórjuk liszttel, majd újra megnyújtjuk egy kicsit. Újra elvégezzük a hajtást, majd becsomagoljuk, és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. Ekkor még morzsalékos, törős a tésztánk, de ez nem probléma, a végére szépen össze fog állni.

Közben elkészítjük a töltelékeket. Figyeljünk, hogy ne legyen egyik sem túl folyós. Az édeshez a megtisztított, feldarabolt rebarbarát cukrozzuk le, és hagyjuk állni 10-15 percig.

A sóshoz a spárgát alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel 6-7 centiméteres darabokra.

Ha megpihent a tészta, egyenletes vastagságúra kinyújtjuk, majd körülbelül 15-17 cm-es köröket szaggatunk belőle. A tésztakörök közepére teszünk egy adagot a töltelékből, majd megrakjuk rebarbarával, illetve spárgával.

A tésztakörök szélét sorban felhajtjuk, kissé összenyomkodjuk, majd lekenjük tojással. Az édes verziót cukorral is megszórjuk.

170 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk őket, és 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálaláskor a spárgásat pehelysóval és olívaolajjal tálaljuk.

 

Az édes verziót megszórhatjuk egy kis bazsalikommal is.

Kapcsolódó tartalom
Baconbe tekert sertésszűz édesburgonya-pürével
| 2025. máj 14

Baconbe tekert sertésszűz édesburgonya-pürével

Borbás Marcsi receptje