Lencseragu, rántott véres hurkával

Gasztro

Lencseragu, rántott véres hurkával

Egy nagyon laktató lencsés fogás!

Hozzávalók:

  • 20 dkg zöld lencse
  • 20 dkg hagyományos lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál házi baracklekvár
  • 2 evőkanál almabalzsam
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • újhagyma

A hurkához:

Tovább olvasok
  • 1 kg véres hurka
  • zsemlemorzsa
  • tojás
  • liszt
  • étolaj

Elkészítés:

A kétfajta lencsét külön-külön alaposan átválogatjuk, az esetleges szennyeződést eltávolítjuk belőle és jól megmossuk. Külön-külön magas falú serpenyőben a lencséket kevés olajon lepirítjuk. Sózzuk. Egész vöröshagymát, fokhagymagerezdeket és babérlevelet teszünk mellé, majd felöntjük bőségesen zöldségalaplével, és készre főzzük. Miután a lencse megpuhult, kivesszük belőle a hagymákat, a babérlevelet és leszűrjük.     

A lencsét visszaöntjük a serpenyőbe és kevés baracklekvárral és almabalzsammal tesszük pikánssá. Apróra vágott, friss petrezselymet, vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalásig félretesszük.

Elkészítjük a rántott hurkát.

Megbízható forrásból vásárolt, véres hurkáról a belet lehúzzuk és vastagabb karikákra vágjuk. Házi zsemlemorzsát használva hagyományos módon bepanírozzuk és bő olajban megsütjük.

A lencsét kitálaljuk és mellé tesszük a rántott hurkát.

 

 
 
 

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.