Lakodalmas kalács

Gasztro

Lakodalmas kalács

Lakodalmas kalács, ahogy Borbás Marcsi készíti. 

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt
  • kb. 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 0,5 dl olaj
  • tonkabab
  • vanília
  • tojás a kenéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Az élesztőt egy kevés tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk még hozzá, hogy rugalmas, ám nem túl lágy tésztát kapjunk. Ízesítjük vaníliával, tonkababbal vagy őrölt szegfűszeggel. Ha a tészta már összeállt, hozzáadjuk a vajat. Ha befogadta a vajat, akkor az olajat is beledagasztjuk, és simára, hólyagosra kidolgozzuk. Ezután letakarjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, deszkára borítjuk, és két részre osztjuk, hiszen ebből az adagból két kalácsot tudunk készíteni.

Az adagokat egyenként dolgozzuk fel. Először öt részre osztjuk a tésztaadagot úgy, hogy  2/3-1/3 arányban kettévágjuk, a nagyobb részt pedig négyfelé vágjuk. Az így kapott darabokat hosszú, de közel ugyanolyan vastag hurkákra sodorjuk. Egy nagy tepsi hátsó felét megvajazzuk és vékonyan megszórjuk liszttel, majd erre tesszük rá a kalács alapját, a legnagyobb karikát. A kisebbeket kettesével keresztbe rakjuk rá. Ahol keresztezik egymást a tésztarészek, ott összenyomjuk őket. Természetesen készíthetünk ennél bonyolultabb, díszesebb változatokat is, bátran kísérletezzünk a formázással.

Végül a kalácsot pihentetjük 15 percig, majd a tetejét megkenjük tojással. 180 fokon aranybarnára sütjük.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.