Hozzávalók
- 75 dkg liszt
- kb. 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 mokkáskanál só
- 5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 7 dkg vaj
- 0,5 dl olaj
- tonkabab
- vanília
- tojás a kenéshez
Elkészítés
Az élesztőt egy kevés tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Annyi tejet adunk még hozzá, hogy rugalmas, ám nem túl lágy tésztát kapjunk. Ízesítjük vaníliával, tonkababbal vagy őrölt szegfűszeggel. Ha a tészta már összeállt, hozzáadjuk a vajat. Ha befogadta a vajat, akkor az olajat is beledagasztjuk, és simára, hólyagosra kidolgozzuk. Ezután letakarjuk, majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, deszkára borítjuk, és két részre osztjuk, hiszen ebből az adagból két kalácsot tudunk készíteni.
Az adagokat egyenként dolgozzuk fel. Először öt részre osztjuk a tésztaadagot úgy, hogy 2/3-1/3 arányban kettévágjuk, a nagyobb részt pedig négyfelé vágjuk. Az így kapott darabokat hosszú, de közel ugyanolyan vastag hurkákra sodorjuk. Egy nagy tepsi hátsó felét megvajazzuk és vékonyan megszórjuk liszttel, majd erre tesszük rá a kalács alapját, a legnagyobb karikát. A kisebbeket kettesével keresztbe rakjuk rá. Ahol keresztezik egymást a tésztarészek, ott összenyomjuk őket. Természetesen készíthetünk ennél bonyolultabb, díszesebb változatokat is, bátran kísérletezzünk a formázással.
Végül a kalácsot pihentetjük 15 percig, majd a tetejét megkenjük tojással. 180 fokon aranybarnára sütjük.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
Ajánljuk még: