Kéksajtos quiche

Gasztro

Kéksajtos quiche

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A pitetésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál hideg víz
  • csipet só

Töltelék:

  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 8-10 dkg reszelt sajt (lehet: trappista, mozzarella, vagy gouda)
  • 10 dkg kéksajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először a pitetészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, melyet fél órára a hűtőszekrénybe teszünk. Miután meghűlt, lisztezett nyújtódeszkán pitetál méretűre nyújtjuk, úgy, hogy a tál szélére is jusson a tésztából. (Ez a mennyiség egy 25-26 cm átmérőjű pitetálhoz elegendő.) Majd előmelegített 180-200 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.

A töltelék hozzávalóit a kéksajt kivételével összekeverjük. A langyosra hűlt tészta tetejére elmorzsoljuk a kéksajtot, majd ráöntjük tejszínes, reszelt sajtos, tejfölös tölteléket. 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ajánljuk még:

Teába mártogatós, cukorbundás linzer karika

Ebből az aprósüteményből szinte mindig volt nagyanyám kredencében. Ő nevezte „pereckulának”, hiszen virágos formájával, ropogós állagával aprócska perecekként tűntek el az unokák kezéből – villámgyorsan. Egyszerű linzertésztából készül, és legfőbb érdekessége, hogy a ráégetett cukorbunda mögött a tészta puha marad. Leginkább teába, tejeskávéba áztatva, és egy jó könyv olvasása közben majszolva mutatja meg igazi egyéniségét.