Kefíres-grízes márványos sütemény

Gasztro

Kefíres-grízes márványos sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 bögre gríz
  • 1 bögre cukor
  • 2 bögre kefir
  • 1 bögre liszt
  • 2 ek kakaópor
  • fél bögre olaj
  • 1 mk sütőpor
  • reszelt narancshéj
  • fahéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A grízt, a cukrot és a kefirt csomómentesre elkeverjük, és hagyjuk állni egy félórát, hogy a gríz megszívja magát. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, illetve az olajat. Addig keverjük a masszát, amíg teljesen sima nem lesz. Ezután kettéosztjuk a tésztát: az egyik felébe kakaóport és egy kis fahéjat teszünk, a másikba két evőkanál lisztet és egy kis reszelt narancshéjat. Ha mindkettő csomómentes, egy mélyebb falú, kivajazott, kilisztezett tepsibe adagoljuk méghozzá úgy, hogy egy-egy nagyobb kanállal felváltva rakunk a kétféle tésztából, sakktáblaszerűen. Ezután egy evőpálcika segítségével áthúzzuk a különböző színű tésztákat egymásba. Így lesz márványos a sütemény. 180 fokos sütőben fél órán át sütjük.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.