Kacsasült és kacsaaprólék-leves

Gasztro

Kacsasült és kacsaaprólék-leves

Borbás Marcsi receptjei

Kacsasült

Hozzávalók

  • 1 pecsenyekacsa
  • só, víz

Elkészítés

A kacsát részeire daraboljuk. A combokat és a mellet egészben hagyjuk, a szárnycombokat levágjuk. A húsdarabokat szép formásra alakítjuk, vagyis a lelógó hájat bőröstül lekanyarítjuk róluk. Az így kapott hájat közel egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Ezután eldönthetjük, hogy ezeket a kacsahúsok alá tesszük, vagy félrerakjuk a reggeli pecsenyéhez.

A húsokat ezután beirdaljuk. Fontos, hogy csak a bőrt vágjuk át, a húst ne sértsük meg. Sózzuk be alaposan, majd helyezzük sütőedénybe a húsrészeket. Egy pohár vizet kell a sütőedénybe öntenünk, majd bőségesen locsoljuk meg kacsazsírral, hogy a húsok omlósra tudjanak konfitálódni.

Először nagy lángra tesszük be őket sülni, kb. 220 fokra, majd 20 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet, és 140-150 fokon legalább három-négy órán át sütjük a kacsát.

 

Kacsaaprólék-leves

Hozzávalók

  • 1 kacsa apróléka
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • só, bors
  • 1 szem paradicsom
  • 1 db paprika

Elkészítés

A kacsaaprólékot feltesszük főni hideg vízben. Ha elkezd habzani, akkor egy szűrő segítségével leszedegetjük a tetejéről a habot. Amint a habzás befejeződött, a megtisztított zöldségeket és a fűszereket is a leveshez adjuk. Lassú tűzön, pötyögtetve főzzük, míg a húsok megpuhulnak, és a zöldségek is megfőnek. Gyönyörű, aranysárga levest kapunk, mely ugyan sohasem lesz olyan kristálytiszta, mint a húsleves, viszont nagyon ízes.

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.