Kacsaaprólékkal főtt paradicsomos káposzta

Gasztro

Kacsaaprólékkal főtt paradicsomos káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 0,5 kg kacsaaprólék (nyak, szárny, zúza)
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 kisebb fej káposzta
  • 3 ek cukor
  • 8 dl házi paradicsomlé
  • 8 dl víz

A paradicsomszószhoz:

  • 1 ek kacsazsír
  • 2 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 5 dl házi paradicsomlé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprólékot is, majd megsózzuk. Hasonlóan készítjük, mint a pörköltet, de nem teszünk hozzá pirospaprikát. Egy ideig együtt dinszteljük a húst a hagymával, majd öntünk hozzá fél liter vizet, és így főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a vékonyra vágott káposztát, még 8 dl vizet, ugyanennyi paradicsomlét, és tovább főzzük.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt, mellyel sűríteni fogjuk az ételt. A kacsazsíron megpirítunk két evőkanálnyi lisztet. Miközben pirul, szórunk bele egy púpos evőkanál cukrot és egy pici sót. Hagyjuk, hogy a cukor egy kissé karamellizálódjon.

Mikor már kellőképpen elolvadt, akkor öntjük rá a fél liter házi paradicsomlét. Ekkor megkeményedik a karamell az edény alján, de mire a szósz felforr, a cukor újra megolvad. Ha szeretnénk, fűszerpaprikát is adhatunk hozzá. Fontos, hogy az egészet alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós!

Ha a káposzta és az aprólék is teljesen megfőtt, akkor a paradicsomszószt ráöntjük az ételre, és még öt percig forraljuk.

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Borsószemek ihlette kreativitás – az idei Borsófeszt tanulságai

Az Európai Unióban tavaly Franciaország ás Spanyolország mellett nálunk termett a legtöbb zöldborsó. Idén két héttel korábban örülhettünk a zöld hüvelyeseket. Majdnem 100 ezer tonnát termelünk egy évben, és a borsóleves, a borsófőzelék mellett jó pár éve van saját Borsófesztünk is. Hol, hogyan készül a zöldborsóleves? Esetleg van-e valami még a levesen meg a főzeléken túl? Erre jó választ kaptam Székesfehérváron, a kertbarátok borsóünnepén.