Hozzávalók
- 0,5 kg kacsaaprólék (nyak, szárny, zúza)
- 1 fej hagyma
- 1 ek kacsazsír
- 1 kisebb fej káposzta
- 3 ek cukor
- 8 dl házi paradicsomlé
- 8 dl víz
- só
A paradicsomszószhoz:
- 1 ek kacsazsír
- 2 ek liszt
- 1 ek cukor
- 1 tk fűszerpaprika
- só
- 5 dl házi paradicsomlé
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprólékot is, majd megsózzuk. Hasonlóan készítjük, mint a pörköltet, de nem teszünk hozzá pirospaprikát. Egy ideig együtt dinszteljük a húst a hagymával, majd öntünk hozzá fél liter vizet, és így főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a vékonyra vágott káposztát, még 8 dl vizet, ugyanennyi paradicsomlét, és tovább főzzük.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt, mellyel sűríteni fogjuk az ételt. A kacsazsíron megpirítunk két evőkanálnyi lisztet. Miközben pirul, szórunk bele egy púpos evőkanál cukrot és egy pici sót. Hagyjuk, hogy a cukor egy kissé karamellizálódjon.
Mikor már kellőképpen elolvadt, akkor öntjük rá a fél liter házi paradicsomlét. Ekkor megkeményedik a karamell az edény alján, de mire a szósz felforr, a cukor újra megolvad. Ha szeretnénk, fűszerpaprikát is adhatunk hozzá. Fontos, hogy az egészet alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós!
Ha a káposzta és az aprólék is teljesen megfőtt, akkor a paradicsomszószt ráöntjük az ételre, és még öt percig forraljuk.
Ajánljuk még: