Kacsaaprólékkal főtt paradicsomos káposzta

Gasztro

Kacsaaprólékkal főtt paradicsomos káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 0,5 kg kacsaaprólék (nyak, szárny, zúza)
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek kacsazsír
  • 1 kisebb fej káposzta
  • 3 ek cukor
  • 8 dl házi paradicsomlé
  • 8 dl víz

A paradicsomszószhoz:

  • 1 ek kacsazsír
  • 2 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 5 dl házi paradicsomlé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk az aprólékot is, majd megsózzuk. Hasonlóan készítjük, mint a pörköltet, de nem teszünk hozzá pirospaprikát. Egy ideig együtt dinszteljük a húst a hagymával, majd öntünk hozzá fél liter vizet, és így főzzük tovább. Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a vékonyra vágott káposztát, még 8 dl vizet, ugyanennyi paradicsomlét, és tovább főzzük.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt, mellyel sűríteni fogjuk az ételt. A kacsazsíron megpirítunk két evőkanálnyi lisztet. Miközben pirul, szórunk bele egy púpos evőkanál cukrot és egy pici sót. Hagyjuk, hogy a cukor egy kissé karamellizálódjon.

Mikor már kellőképpen elolvadt, akkor öntjük rá a fél liter házi paradicsomlét. Ekkor megkeményedik a karamell az edény alján, de mire a szósz felforr, a cukor újra megolvad. Ha szeretnénk, fűszerpaprikát is adhatunk hozzá. Fontos, hogy az egészet alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós!

Ha a káposzta és az aprólék is teljesen megfőtt, akkor a paradicsomszószt ráöntjük az ételre, és még öt percig forraljuk.

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.