Így ejtenek rabul a gyógynövényes fűszervajak

Gasztro

Így ejtenek rabul a gyógynövényes fűszervajak

Gyógynövényeink konyhai felhasználásának világába tett utazásom egyik első állomása a fűszervajak felfedezése volt. Mondanom sem kell, hogy azonnal rabul ejtett. Főleg egy olyan kenyérimádó családban, mint a mienk. Nincs is jobb egy frissen sült házi kovászos kenyérnél, illatozó fűszervajjal megkenve, vagy egy szelet pirított bagettnél, ami új életre kel az irdalások közé csurgatott krémes gyógynövényvajtól. Garantálom, hogy a következő variációk valamelyikében mindenki rálel a saját kedvencére.

A legegyszerűbb megoldás az, amikor a szobahőmérsékleten meglágyult vajba apróra vágott, esetleg zúzott fokhagymát keverünk, és enyhén megsózzuk. Már ez a kis változtatás is egy teljesen új élményt tud nyújtani számunkra. Kiegészíthetjük az előző módszer szerint aszalt paradicsommal, lilahagymával vagy akár olívabogyóval is, a mediterrán ízek kedvelői pedig pár csepp citromlével és bazsalikommal vagy éppen oregánóval is elkészíthetik.

Örök klasszikus a zöldfűszeres variáció: itt a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Érdemes elsőként metélőhagymával, metélő fokhagymával vagy petrezselyemmel kezdeni, ezek mellé pedig egy kevés sót és borsot szórni. Készülhet mustáros verzió is az erőteljesebb ízek kedvelőinek, a bátrabbak pedig nyúlhatnak a turbolyáért, kaporért, csomborért esetleg kakukkfűért, zsályáért. Arra érdemes vigyázni, hogy az olyan karakteres ízek, mint a zsálya csak kis mértékben élvezhetőek, ezért inkább óvatosan adagoljuk a vajhoz, mindig kóstolva, nehogy túl bántó legyen a végeredmény.

Tovább olvasok

Nemrégiben kóstoltam egy érdekes összeállítást, bár inkább az édesebb ízeket kedvelőknek ajánlom: a vajhoz mézet kevertek, és ehető virágokkal színesítették. Ennél még bizarrabb, de számomra kifejezetten izgalmas ízélmény volt a mézes-chilis megoldás: a vajat kevés mézzel és szárított erős paprikával összekeverték, ez került a pirított kenyérre. Ugyancsak okot adhat a kalandozásra a citromfüves, pitypangszirmos vagy éppen búzavirágos fűszervaj, a búzavirágot és a citromfüvet édes aromákhoz, a pitypangot a sós ízekhez ajánlom.

 

Új hóbortnak tűnhet, de be kell látnom, hogy valóban élmény az illóolajokkal dúsított vaj készítése is. Nagyon fontos, hogy csak megbízható gyártótól és csak 100%-ban terápiás tisztaságú illóolajat használjunk, és abból is csak pár cseppet. Jó szívvel ajánlom a bazsalikom, a citrom, a narancs, a gyömbér, a bors és a menta illóolajok kipróbálását akár mézes változatban is. Arra figyeljünk, hogy a menta illóolaj gyermekeknél nem kívánatos hatásokat válthat ki, ezért esetükben a biztonság kedvéért mellőzzük a használatát. És felnőttek esetében is csak belsőleg is fogyasztható, tiszta illóolajokkal kísérletezzünk, és legyünk rendkívül körültekintőek!

Kertünk zöldségeit, a spenótot, sóskát bátran megdinsztelhetjük bő vajban, fűszerezhetjük, majd később, kihűlt állapotban (vagy akinek úgy szimpatikusabb, forrón) kenyérre kenhetjük. Készülhet vaj céklaporral dúsítva, de akár búzafűvel citromos és borsos verzióban is, és a gyümölcsös ízek kedvelői kipróbálhatják a málnás, szedres vagy éppen reszelt almás variációt is. Az ízélmény mindig egyedi, ezért érdemes fokozatosan bevezetnünk az újításokat, olyan növényekre és alapanyagokra alapozva, amelyeket önmagukban is kedvelünk.

Pár jó tanácsot érdemes mindenkinek megfogadnia:

  • Nagyon fontos, hogy jó minőségű vajat használjunk! Lehetőség szerint válasszuk a házi vajat, a boltban kapható termékek közül pedig a 80-82 százalékos zsírtartalmút.
  • A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért amikor felmelegítve fűszerezzük, vagy benne zöldségeket dinsztelünk, akkor ne hevítsük túl!
  • A fűszervajakat formázhatjuk is, becsomagolva a hűtőben egy hétig, a fagyasztóban legalább egy hónapig eláll.
  • Az elkészített fűszervajat húsok és zöldségek sütésénél is felhasználhatjuk, de mártásokhoz, tésztaszószokhoz vagy rizs főzéséhez is jó alapanyag lehet.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Már követem az oldalt

X