A legegyszerűbb megoldás az, amikor a szobahőmérsékleten meglágyult vajba apróra vágott, esetleg zúzott fokhagymát keverünk, és enyhén megsózzuk. Már ez a kis változtatás is egy teljesen új élményt tud nyújtani számunkra. Kiegészíthetjük az előző módszer szerint aszalt paradicsommal, lilahagymával vagy akár olívabogyóval is, a mediterrán ízek kedvelői pedig pár csepp citromlével és bazsalikommal vagy éppen oregánóval is elkészíthetik.
Örök klasszikus a zöldfűszeres variáció: itt a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Érdemes elsőként metélőhagymával, metélő fokhagymával vagy petrezselyemmel kezdeni, ezek mellé pedig egy kevés sót és borsot szórni. Készülhet mustáros verzió is az erőteljesebb ízek kedvelőinek, a bátrabbak pedig nyúlhatnak a turbolyáért, kaporért, csomborért esetleg kakukkfűért, zsályáért.
Arra érdemes vigyázni, hogy az olyan karakteres ízek, mint a zsálya csak kis mértékben élvezhetőek, ezért inkább óvatosan adagoljuk a vajhoz, mindig kóstolva, nehogy túl bántó legyen a végeredmény.
Fotó: Pixabay / T. Caesar
Nemrégiben kóstoltam egy érdekes összeállítást, bár inkább az édesebb ízeket kedvelőknek ajánlom: a vajhoz mézet kevertek, és ehető virágokkal színesítették. Ennél még bizarrabb, de számomra kifejezetten izgalmas ízélmény volt a mézes-chilis megoldás:
a vajat kevés mézzel és szárított erős paprikával összekeverték, ez került a pirított kenyérre.
Ugyancsak okot adhat a kalandozásra a citromfüves, pitypangszirmos vagy éppen búzavirágos fűszervaj, a búzavirágot és a citromfüvet édes aromákhoz, a pitypangot a sós ízekhez ajánlom.
Fotó: Pixabay / Markus Distelrath
Új hóbortnak tűnhet, de be kell látnom, hogy valóban élmény az illóolajokkal dúsított vaj készítése is. Nagyon fontos, hogy csak megbízható gyártótól és csak 100%-ban terápiás tisztaságú illóolajat használjunk, és abból is csak pár cseppet.
Jó szívvel ajánlom a bazsalikom, a citrom, a narancs, a gyömbér, a bors és a menta illóolajok kipróbálását akár mézes változatban is.
Arra figyeljünk, hogy a menta illóolaj gyermekeknél nem kívánatos hatásokat válthat ki, ezért esetükben a biztonság kedvéért mellőzzük a használatát. És felnőttek esetében is csak belsőleg is fogyasztható, tiszta illóolajokkal kísérletezzünk, és legyünk rendkívül körültekintőek!
Kertünk zöldségeit, a spenótot, sóskát bátran megdinsztelhetjük bő vajban, fűszerezhetjük, majd később, kihűlt állapotban (vagy akinek úgy szimpatikusabb, forrón) kenyérre kenhetjük. Készülhet vaj céklaporral dúsítva, de akár búzafűvel citromos és borsos verzióban is, és a gyümölcsös ízek kedvelői kipróbálhatják a málnás, szedres vagy éppen reszelt almás variációt is. Az ízélmény mindig egyedi, ezért érdemes fokozatosan bevezetnünk az újításokat, olyan növényekre és alapanyagokra alapozva, amelyeket önmagukban is kedvelünk.
Fotó: Pixabay / Hans
Ezeket a tanácsokat érdemes mindenkinek megfogadnia:
- Nagyon fontos, hogy jó minőségű vajat használjunk! Lehetőség szerint válasszuk a házi vajat, a boltban kapható termékek közül pedig a 80-82 százalékos zsírtartalmút.
- A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért amikor felmelegítve fűszerezzük, vagy benne zöldségeket dinsztelünk, akkor ne hevítsük túl!
- A fűszervajakat formázhatjuk is, becsomagolva a hűtőben egy hétig, a fagyasztóban legalább egy hónapig eláll.
- Az elkészített fűszervajat húsok és zöldségek sütésénél is felhasználhatjuk, de mártásokhoz, tésztaszószokhoz vagy rizs főzéséhez is jó alapanyag lehet.
Fotó: Pixabay / Esther Merbt
Jó étvágyat kívánunk!
Nyitókép: Pixabay / congerdesign