Így ejtenek rabul a gyógynövényes fűszervajak

Gasztro

Így ejtenek rabul a gyógynövényes fűszervajak

Gyógynövényeink konyhai felhasználásának világába tett utazásom egyik első állomása a fűszervajak felfedezése volt. Mondanom sem kell, hogy azonnal rabul ejtett. Főleg egy olyan kenyérimádó családban, mint a mienk. Nincs is jobb egy frissen sült házi kovászos kenyérnél, illatozó fűszervajjal megkenve, vagy egy szelet pirított bagettnél, ami új életre kel az irdalások közé csurgatott krémes gyógynövényvajtól. Garantálom, hogy a következő variációk valamelyikében mindenki rálel a saját kedvencére.

A legegyszerűbb megoldás az, amikor a szobahőmérsékleten meglágyult vajba apróra vágott, esetleg zúzott fokhagymát keverünk, és enyhén megsózzuk. Már ez a kis változtatás is egy teljesen új élményt tud nyújtani számunkra. Kiegészíthetjük az előző módszer szerint aszalt paradicsommal, lilahagymával vagy akár olívabogyóval is, a mediterrán ízek kedvelői pedig pár csepp citromlével és bazsalikommal vagy éppen oregánóval is elkészíthetik.

Örök klasszikus a zöldfűszeres variáció: itt a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Érdemes elsőként metélőhagymával, metélő fokhagymával vagy petrezselyemmel kezdeni, ezek mellé pedig egy kevés sót és borsot szórni. Készülhet mustáros verzió is az erőteljesebb ízek kedvelőinek, a bátrabbak pedig nyúlhatnak a turbolyáért, kaporért, csomborért esetleg kakukkfűért, zsályáért.

Arra érdemes vigyázni, hogy az olyan karakteres ízek, mint a zsálya csak kis mértékben élvezhetőek, ezért inkább óvatosan adagoljuk a vajhoz, mindig kóstolva, nehogy túl bántó legyen a végeredmény.

Fotó: Pixabay / T. Caesar

Nemrégiben kóstoltam egy érdekes összeállítást, bár inkább az édesebb ízeket kedvelőknek ajánlom: a vajhoz mézet kevertek, és ehető virágokkal színesítették. Ennél még bizarrabb, de számomra kifejezetten izgalmas ízélmény volt a mézes-chilis megoldás:

a vajat kevés mézzel és szárított erős paprikával összekeverték, ez került a pirított kenyérre.

Ugyancsak okot adhat a kalandozásra a citromfüves, pitypangszirmos vagy éppen búzavirágos fűszervaj, a búzavirágot és a citromfüvet édes aromákhoz, a pitypangot a sós ízekhez ajánlom.

Fotó: Pixabay / Markus Distelrath 

Új hóbortnak tűnhet, de be kell látnom, hogy valóban élmény az illóolajokkal dúsított vaj készítése is. Nagyon fontos, hogy csak megbízható gyártótól és csak 100%-ban terápiás tisztaságú illóolajat használjunk, és abból is csak pár cseppet.

Jó szívvel ajánlom a bazsalikom, a citrom, a narancs, a gyömbér, a bors és a menta illóolajok kipróbálását akár mézes változatban is.

Arra figyeljünk, hogy a menta illóolaj gyermekeknél nem kívánatos hatásokat válthat ki, ezért esetükben a biztonság kedvéért mellőzzük a használatát. És felnőttek esetében is csak belsőleg is fogyasztható, tiszta illóolajokkal kísérletezzünk, és legyünk rendkívül körültekintőek!

Kertünk zöldségeit, a spenótot, sóskát bátran megdinsztelhetjük bő vajban, fűszerezhetjük, majd később, kihűlt állapotban (vagy akinek úgy szimpatikusabb, forrón) kenyérre kenhetjük. Készülhet vaj céklaporral dúsítva, de akár búzafűvel citromos és borsos verzióban is, és a gyümölcsös ízek kedvelői kipróbálhatják a málnás, szedres vagy éppen reszelt almás variációt is. Az ízélmény mindig egyedi, ezért érdemes fokozatosan bevezetnünk az újításokat, olyan növényekre és alapanyagokra alapozva, amelyeket önmagukban is kedvelünk.

Fotó: Pixabay / Hans

Ezeket a tanácsokat érdemes mindenkinek megfogadnia:

  • Nagyon fontos, hogy jó minőségű vajat használjunk! Lehetőség szerint válasszuk a házi vajat, a boltban kapható termékek közül pedig a 80-82 százalékos zsírtartalmút.
  • A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért amikor felmelegítve fűszerezzük, vagy benne zöldségeket dinsztelünk, akkor ne hevítsük túl!
  • A fűszervajakat formázhatjuk is, becsomagolva a hűtőben egy hétig, a fagyasztóban legalább egy hónapig eláll.
  • Az elkészített fűszervajat húsok és zöldségek sütésénél is felhasználhatjuk, de mártásokhoz, tésztaszószokhoz vagy rizs főzéséhez is jó alapanyag lehet.

Fotó: Pixabay / Esther Merbt

Jó étvágyat kívánunk!

Nyitókép: Pixabay / congerdesign