Gasztro

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.

Kísérőnk az Új szemle kínai hetilap főszerkesztője, Geng Jie, Sziszi volt, aki 34 éve él hazánkban. A kedves kínai hölgy egyben a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület vezetője is. Az egyesület sokat tesz azért, hogy választott hazájukban minél jobban megismerjék a sok ezer éves kínai kultúrát, és egyben a magyar kultúra is minél közelebb kerülhessen a magyar emberekhez. E cél érdekében szerveznek időről-időre olyan eseményeket, ahol testközelből találkozhatnak egymással a különböző kultúrák.

Készül a húsos táska - Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet

Ezúttal a húsos táska, a kínai újév szimbolikus jelentőségű étele mentén beszélgettünk. Idén január 18-19-én került sor a budapesti Chinatown-ban, vagyis a kőbányai kínai negyedben a tavaszünnepre, az újévi fesztiválra. Én már nem egyszer voltam ezen a nagyszabású ünnepen, és mindig lenyűgöztek a színei, a forgatag, az illatok és az ízek.

Úgy látom, évről-évre egyre gazdagabb programkínálattal várják a szervezők az ünneplőket. Mit élhetett át az, aki kilátogatott a rendezvényre?

Ami biztos, hogy sosem maradhat el a kínai újévből: a tűzijáték, petárda, a sárkánytánc, ezek a hiedelem szerint elűzik a rossz szellemeket.

Kaifeng városa jól ismert a különleges papírsárkány készítési módszereiről, amiket a Song dinasztia óta generációk adtak tovább napjainkig. Ez a hagyomány része Kína nemzeti kulturális örökségének.

Egy papírsárkány készítő mester vezetésével megtanulhattuk a „kígyó” papírsárkány készítését, vagy akár a saját horoszkóp-állatunkat is elkészíthettük. A kész műveket együtt röptettük, így is minden jót kívánva a beköszöntő Kígyó Évére.

Geng Jie és Halmos Monika – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

Most első alkalommal a 2025. évi Kínai Újévi Fesztiválon felállítottak egy Buddha szobrot. A hagyományoknak megfelelően a két népszerű kívánságfa is várta majd a kívánságkártyákat, amelyeket a papírcsíkokra írtak a látogatók és a fára akasztották. Reméljük, hogy minden kívánságunk, amit a fára tettünk, valóra válik majd a kígyó évében! Idén megérkezett a hagyományos cukorkafújás is a fesztiválra, ami a legtöbb kínai embernek szép gyermekkori élménye. Ki lehetett próbálni ezt a varázslatot, ahogyan egy cukordarab csillogó kristály-állatfigurává változik át!

Minden évben látom, mekkora sikerük van azoknak az asztaloknak, ahol a különféle kínai írásjegyeket, illetve festési módokat lehet elsajátítani. Magam több éven át gyakoroltam a kínai kalligráfiát, és bizton állítom, hogy egy igazán izgalmas feladat, és öröm, amikor elkészül egy-egy saját mű!

A kínaiak szeretnek újév idején ablakmatricákat és papírkivágásokat tenni az ablakokra és az ajtókra, valamint különféle feliratokat, amelyek boldogságot, bőséget, jó egészséget kívánnak.

A legjobban ismert hagyományok egyike, hogy a kínai újév alkalmával a kínai „福” (Fu) karaktert írjuk le a kalligrafikus ecsettel, amelynek jelentése: szerencse és boldogság.

A 2025-ös Kínai Újévi Fesztiválon is sokan vállalkoztak arra, hogy saját kezűleg, egy kínai mester segítségével leírják ezt a karaktert.

Jao-zi, azaz hússal töltött batyu – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet 

A Tang dinasztia idején élt Teng herceg a rajztudásáról volt híres, különösen a pillangórajzai miatt. A tudását generációk adták tovább egészen napjainkig. A pillangók annyira élethűek ezeken a festményeken, hogy néha valódinak vélik őket. Idén egy kínai művész irányításával megtanulhattunk néhány egyszerűbb „gongbi” ecsetvonást. A sok más mellett még a piros borítékok és újévi fametszetek készítésébe is betekinthettünk.

Az ünnephez hozzátartoznak a jellegzetes ételek is. Mi az, amit most, a Kínai Újév idején mindenképpen érdemes megkóstolnunk?

Az ételek régiónként különbözőek lehetnek, de mind a szerencsét, a gazdagságot, jólétet szimbolizálják.

A legismertebb a jao-zi, a hússal töltött batyu, amely a régi pénzérmék formáját idézi fel.

Az új évre való felkészülést és az elmúlt év nehézségeinek magunk mögött hagyását is jelképezi, jóval több, mint egy gombóc, vagy batyu. Kulturális érték, a kínai újév ünneplésének nélkülözhetetlen része. Karakterét a finoman fűszerezett töltelék és a tészta kombinációjának íze adja. Készül belőle zöldséges, gombás, húsos, és olyan is, amelybe a hústöltelék mellett apró rákok is kerülnek. Kézzel hajtogatják egyenként, különös figyelemmel és szeretettel, szinte műalkotásként. A párolás, vagy párolás és pirítás során létrejövő zamatok és textúrák egyensúlya teszi a jao-zit nem csak Kína-szerte, hanem ma már az egész világon kedvelt finomsággá.

Készül a jao-zi – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

A tökéletes jao-zi titka nem csak a töltelékben rejlik, hanem a hajtogatási technikában is, ami egyszerűnek tűnik, de sokat kell gyakorolni, hogy a professzionális megjelenést elérjük. Fontos, hogy ne legyen benne túl sok töltelék, mert akkor nem lehet szépen behajtogatni, és főzés közben szétnyílik. A kész húsos batyukat egy mutatós tányéron, olykor friss fűszernövényekkel vagy finomra vágott mogyoróhagymával megszórva tálaljuk. Kis tálkájában mindenki kever magának mártogatót szójaszószból, rizsecetből, szezámolajból, chilikrémből, és ebbe mártogatja pálcikájával a batyukat.

Sok családnál hagyomány, hogy körbeülik az asztalt, és együtt készítik el a húsos batyukat, mert ez az étel a családi összetartozást is jelképezi.

Nálunk is húsos batyu készül az újévi családi ünnepre, az anyósom a nagy mestere a készítésének.

Jao-zi tálalva – Fotó: Németh Róbert / Roggs Fényképészet  

Vannak még másféle szimbolikus jelentőségű ételek is, mint ragacsos rizssütemény, ami az előre haladást és a sikert jelképezi, formája a harmóniára és az egységre utal. Neve az új évben a magasabbra jutásra utal, fogyasztásra az új évre a növekedést és emelkedést vetíti előre.

Az elmaradhatatlan hal pedig a bőség és a jólét jelképe – a hal szó maga túlcsordulást jelent, hogy minden jóból még több jusson.

10 nappal a hivatalon holdújév beköszönte előtt került sor a budapesti fesztiválra, de lesz egy másik esemény is, a tavaszünnep zárásaként.

Éveken keresztül a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület szervezte az újévi ünnepséget, szerte Magyarországon. Azt szerettük volna, hogy minél több helyre vigyük el a kultúrát, oda is, ahol nem élnek nagy számban kínaiak. A covid idején szabadtéri fotókiállításokkal, adományokkal próbáltunk minél közelebb kerülni az emberekhez. Most a kőbányai eseményt az itteni üzletemberek közössége szervezte, az egyesületünk pedig február 8-án Törökbálinton hív életre egy különleges programot.

Ahogy említettem, fontosnak tartjuk, hogy az itt élő közösségünk bevonja életünkbe a magyarokat is, hogy megmutassuk egymásnak hagyományainkat. Így ezen az eseményen is bemutatkoznak helyi népművészeti csoportok, a kínai művészekkel párhuzamosan. Várunk minden érdeklődőt nagy szeretettel, ismerjük meg egymás kultúráját, kóstoljunk bele egymás táncába, zenéjébe, képzőművészetébe és természetesen konyhájába. Az ízek világa az a hely, ahol a nyelvi nehézségeket is könnyen áthidalhatjuk, még jobban megismerve egymást.

Nyitókép:

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.