Hozzávalók
A tésztához:
- 450 g liszt
- 300 g vaj
- 1,2 dl víz
- 1 db tojás
- 1 nagy csipet só
A töltelékhez:
- 1 üveg házi szilvalekvár
- 3 db tojás
- 180 g kristálycukor
- 3 dl tejszín
- 45 g liszt
- 1 csipet só
- 1 vaníliarúd
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet kardamom
Elkészítés
A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy. Ha minden hozzávaló lehűlt, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, hozzáadjuk a szinte jeges vizet és a sót, valamint az 1 db tojást is. Lehető leggyorsabban, homogén tésztává dolgozzuk, lehetőleg robotgépben, majd a tésztát kilapítjuk, és szorosan fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakát tud pihenni. Pihenő után a tésztát két sütőpapír közt vékonyra, kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pités porcelántálba tesszük és alaposan lenyomkodjuk. A tál mentén a túllógó tésztaszéleket késsel levágjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk a pitetésztát, majd sütőpapírt terítünk rá, és porcelán sütőgolyókkal feltöltjük. 180 fokos sütőben sütjük 30 percet, majd miután a tészta megszilárdult, a sütőpapírt és a nehezéket is eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és gyenge arany színűre sütjük.
Ha elkészült, félretehetjük pihenni.
A tojásokkal alaposan kikeverjük a kristálycukrot, majd mikor kezd habosodni, mehet hozzá a liszt, a só, a vanília és a tejszín is. Az egész keveréket simára, csomómentesre keverjük, hagyjuk picit pihenni.
A kisült pitetésztába kiskanál segítségével szilvalekvár „kupacokat” pötyögtetünk. Nem sajnáljuk, legyen sok kupac! Majd felöntjük a vaníliapudinggal, és mehet az előmelegített, 190 fokos sütőbe, kb. 30-40 percre, míg a puding megszilárdul és aranybarnára sül a teteje. Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágjuk és már kóstolhatjuk is.
Ajánljuk még: