Füge csatni ajándékba

Gasztro

Füge csatni ajándékba

Az idei bőséges fügetermésből bőven jutott az aszalóba. Télidőn e szaftos, édes gyümölcs nem csupán kiváló csemege magában, de gazdagítja a gyümölcskenyeret, kerül a diós bejglibe, és készülhet ajándékba isteni füge csatni. Húsok, sajtok mellé tökéletes, és nem igényel plusz cukrot sem!

Hozzávalók

  • 30 dkg aszalt füge
  • 15 dkg mazsola
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 kiskanál só
  • ízlés szerint chili

Elkészítés

Az aszalt fügét egy napra vízbe, a mazsolát a borba áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és néhány kiskanál vize aláöntve néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megpuhult és pépesített fügét, a bortól kigömbölyödött mazsolákat, a borral együtt. Belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért, megsózzuk, és ízlés szerint chilit adagolunk hozzá.

Szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, majd azon forrón kis üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.