Füge csatni ajándékba
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.12.23.
Az idei bőséges fügetermésből bőven jutott az aszalóba. Télidőn e szaftos, édes gyümölcs nem csupán kiváló csemege magában, de gazdagítja a gyümölcskenyeret, kerül a diós bejglibe, és készülhet ajándékba isteni füge csatni. Húsok, sajtok mellé tökéletes, és nem igényel plusz cukrot sem!
Hozzávalók
- 30 dkg aszalt füge
- 15 dkg mazsola
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 közepes vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- mogyorónyi friss gyömbér
- 1 kiskanál só
- ízlés szerint chili
Elkészítés
Az aszalt fügét egy napra vízbe, a mazsolát a borba áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és néhány kiskanál vize aláöntve néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megpuhult és pépesített fügét, a bortól kigömbölyödött mazsolákat, a borral együtt. Belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért, megsózzuk, és ízlés szerint chilit adagolunk hozzá.
Szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, majd azon forrón kis üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.