Gasztro

Füge csatni ajándékba

Az idei bőséges fügetermésből bőven jutott az aszalóba. Télidőn e szaftos, édes gyümölcs nem csupán kiváló csemege magában, de gazdagítja a gyümölcskenyeret, kerül a diós bejglibe, és készülhet ajándékba isteni füge csatni. Húsok, sajtok mellé tökéletes, és nem igényel plusz cukrot sem!

Hozzávalók

  • 30 dkg aszalt füge
  • 15 dkg mazsola
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 kiskanál só
  • ízlés szerint chili

Elkészítés

Az aszalt fügét egy napra vízbe, a mazsolát a borba áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és néhány kiskanál vize aláöntve néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megpuhult és pépesített fügét, a bortól kigömbölyödött mazsolákat, a borral együtt. Belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért, megsózzuk, és ízlés szerint chilit adagolunk hozzá.

Szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, majd azon forrón kis üvegekbe töltjük, és gondosan lezárjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.