Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 10 ek víz
- 10 dkg liszt
- 6 dkg étcsokoládé
- 4 db tojás
A krémhez:
- 5 dl zsíros tej
- 4,5 dkg keményítő
- 7,5 dkg cukor
- 7 tojássárgája
- 2 ek kakaópor
- tonkabab (elhagyható)
- 4 tojásfehérje
- 8,5 dkg cukor
A tálaláshoz:
- tejszínhab
Elkészítés:
A vajat a vízzel együtt felforraljuk, a csokoládét is belereszeljük. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva keverjük, égetjük a tésztát, hogy a liszt egy kicsit odakapjon.
Ezután lehúzzuk a tűzről, áttesszük a masszát a robotgép üstjébe, és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami a habzsákból kinyomva megtartja a formáját.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ne használjunk hőlégkeverést! A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió méretű gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A fánkjainkat ezután betesszük a forró sütőbe, és várjuk, hogy gyönyörűen megdagadjanak. Fontos, hogy tíz percig semmi esetre se nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha jól megnőttek és kezdenek pirulni, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk a fánkokat még a melegben pihenni.
A krémhez a tejet feltesszük forrni. Közben a tojások sárgáját a cukorral, a kakaóporral, a reszelt tonkababbal és a keményítővel simára eldolgozzuk. Amikor a tej már forró, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig kevergetjük. Ilyen módon kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos krémet, majd az egészet addig melegítjük, amíg újra felforr, majd besűrűsödik. Közben a fehérjét 8,5 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krémünk elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot óvatos, laza mozdulatokkal szintén hozzáadjuk. Nagyon fontos, hogy a még forró krémbe keverjük bele a fehérjehabot, mert így lesz tartós, rezgős a krémünk.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a belsejükből kiszedjük a hártyásra sült tésztát. Habzsákba töltjük a kakaós krémet, és mindegyik süteménybe nyomunk belőle. Ha szeretnénk fokozni az élményt, felvert tejszínhabot is tehetünk rá.
Ajánljuk még: