Főrendi fánk

Gasztro

Főrendi fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 ek víz
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 4 db tojás

A krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 4,5 dkg keményítő
  • 7,5 dkg cukor
  • 7 tojássárgája
  • 2 ek kakaópor
  • tonkabab (elhagyható)
  • 4 tojásfehérje
  • 8,5 dkg cukor

A tálaláshoz:

  •  tejszínhab

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vajat a vízzel együtt felforraljuk, a csokoládét is belereszeljük. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva keverjük, égetjük a tésztát, hogy a liszt egy kicsit odakapjon.

Ezután lehúzzuk a tűzről, áttesszük a masszát a robotgép üstjébe, és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami a habzsákból kinyomva megtartja a formáját.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ne használjunk hőlégkeverést! A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió méretű gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

A fánkjainkat ezután betesszük a forró sütőbe, és várjuk, hogy gyönyörűen megdagadjanak. Fontos, hogy tíz percig semmi esetre se nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha jól megnőttek és kezdenek pirulni, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk a fánkokat még a melegben pihenni.

A krémhez a tejet feltesszük forrni. Közben a tojások sárgáját a cukorral, a kakaóporral, a reszelt tonkababbal és a keményítővel simára eldolgozzuk. Amikor a tej már forró, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig kevergetjük. Ilyen módon kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos krémet, majd az egészet addig melegítjük, amíg újra felforr, majd besűrűsödik. Közben a fehérjét 8,5 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krémünk elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot óvatos, laza mozdulatokkal szintén hozzáadjuk. Nagyon fontos, hogy a még forró krémbe keverjük bele a fehérjehabot, mert így lesz tartós, rezgős a krémünk.

A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a belsejükből kiszedjük a hártyásra sült tésztát. Habzsákba töltjük a kakaós krémet, és mindegyik süteménybe nyomunk belőle. Ha szeretnénk fokozni az élményt, felvert tejszínhabot is tehetünk rá.

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.